--------------------------------------------------------------------------------
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧIΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΗΓΕΜΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
----------------------------------------------------------------------------
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
---------------------------------------------------------------------------
ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ
Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ\ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ
ΤΗΝ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------
ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΛΗ
---------------------------------------------------------
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ
-----------------------------------------------------
ΕΔΩ ΕΓΙΝΕ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΓΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ 17-ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. ΄Πατέρες της Εκκλησίας της Μάνης όρκισαν και ευλόγησαν τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι πολεμιστές της ελεύθερης Μάνης κήρυξαν τον πόλεμον κατά των οθωμανών κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδος.
Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του. Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό.
Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι πανελληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους. Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:
”Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς. Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας. Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας. Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.
1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα.
Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου
Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού”
====================================================
Σύμφωνα με την ανάλυση των γενετικών πληροφοριών (DNA) που έκαναν επιστήμονες από τα Σκόπια, διαπιστώθηκε ότι η σύσταση των γονιδίων των σλαβικής καταγωγής πολιτών της FYROM, βρίσκονται πολύ κοντά στα γονίδια των Σέρβων και των Βουλγάρων. Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, της πόλης των Σκοπίων, και ήταν αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας στον τομέα της ανάλυσης του DNA.Σύμφωνα με τον Δρ Ζλάτκο Γιακόφσκι, η μελέτη έχει μεγάλη επιστημονική σημασία και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.Ο Σκοπιανός καθηγητής επεσήμανε ότι από το γενικότερο DNA των Βαλκανίων, έθνος το οποίο βρίσκεται ‘μακριά’ από τα γονίδια των υπόλοιπων εθνών είναι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Αμέσως έρχεται στην επιφάνεια το εξής ερώτημα : Αφού η ίδια η επιστημονική κοινότητα των Σκοπίων δέχεται την Σλαβική συγγένεια των Σκοπιανών και αφού οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια πολύ μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (μιλάμε για διαφορά χιλιετίας περίπου) πως έχει απαίτηση το Σκοπιανό κατεστημένο να συναρτήσει τους υπηκόους του με τους αρχαίους Ελληνες (βάσει γλώσσας,γραφής,συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου μόνο Ελληνες συμμετείχαν,και φυσικά θρησκείας) Μακεδόνες ενώ δεν τους στηρίζουν ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονές τους.Και όμως εκ του μη όντος δημιούργησαν πρόβλημα με τη βοήθεια αοράτων χεριών,θα θυμίσουμε αυτό που λέει η Αγία Γραφή "οι μικρές αλεπούδες καταστρέφουν την άμπελο". Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr |
=============================================================
Το παρασκήνιο της φυλάκισης του Εφραίµ
Οι δικαστές δεν ξέχασαν τις παραγεγραµµένες ευθύνες των πολιτικών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/12/2011, 05:45
Υστερα από τέσσερις διασκέψεις και πολλές ώρες έντονου προβληµατισµού τα τρία µέλη του Δικαστικού Συµβουλίου που αποφάσισαν την προφυλάκιση του µοναχού Εφραίµ εξέδωσαν ένα βούλευµα το οποίο επρόκειτο να ξεσηκώσει πολλές συζητήσεις.Η πρόεδρος του Συµβουλίου κυρία Αλεξάνδρα Κακκαβά και τα άλλα δύο µέλη, οι δικαστές κ. Θ. Σπηλιάδης και κυρία Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, συζήτησανεξαντλητικά τόσο την ουσία της υπόθεσης όσο και τις νοµικές προϋποθέσεις της προφυλάκισης. Τελικά η απόφαση ήταν οµόφωνη, αλλά στη διάρκεια των συζητήσεων κατά τις διασκέψεις διατυπώθηκαν ισχυρές αντιρρήσεις αλλά και συγκρουόµενα νοµικά επιχειρήµατα.Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα µέλος της σύνθεσης του Δικαστικού Συµβουλίου διατύπωσε αρχικά ισχυρές ενστάσεις για την προφυλάκιση, δεδοµένου ότι δεν συνέτρεχε ασφαλώς ο πρώτος όρος που θέτει ο νόµος: ο αρχιµανδρίτης δεν ήταν ύποπτος φυγής, µε δεδοµένο ότι είχε έρθει από το εξωτερικό για να παραστεί στην απολογία του στις 29 Νοεµβρίου. Επιπλέον, έλεγε ο συγκεκριµένος δικαστής, ο νόµος που ψηφίστηκε επί Καστανίδη θέτει ισχυρές προϋποθέσεις για την προφυλάκιση, κυρίως να είναι ο κατηγορούµενος ύποπτος τέλεσης και άλλων εγκληµάτων.
Στον αντίποδα βρίσκονταν οι εισηγήσεις τόσο της προέδρου όσο και της εισηγήτριας του Συµβουλίου. Η πρόεδρος έκανε λόγο, σύµφωνα µε πληροφορίες, και για το κοινό περί δικαίου αίσθηµα, για την επιθυµία του κόσµου να βλέπει να αποδίδεται Δικαιοσύνη έστω σε µία υπόθεση. Στο ίδιο κλίµα ήταν και η εισηγήτρια, η οποία µάλιστα διάβασε λεπτοµερώς τη γραπτή εισήγηση της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού. Τα επιχειρήµατα της κυρίας Καλού τελικά έγιναν απολύτως δεκτά από το βούλευµα. Επιπλέον η απολογία του γέροντα κρίθηκε µη ειλικρινής σε κάποια σηµεία και αόριστη σε σχέση µε τα εκατοµµύρια που διακινήθηκαν µέσω υπεράκτιων εταιρειών οι οποίες ανήκαν στη Μονή. Παρ’ ότι δεν αναφέρθηκε ως φάντασµα, πάνω από τις διασκέψεις κρεµόταν η προσπάθεια αγιοποίησης του σκανδάλου από µερίδα ΜΜΕ που επέµεναν ότι δεν υπάρχει ζηµιά σε βάρος του Δηµοσίου! Το τελευταίο επιχείρηµα, µας έλεγε ανώτατος δικαστής, ήταν ευθέως αντίθετο µε τις αποφάσεις και τα πορίσµατα τουλάχιστον τεσσάρων δικαστικών λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν κρίνει ότι υπάρχει ζηµιά εκατοµµυρίων ευρώ σε βάρος του Δηµοσίου. Αλλωστε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά πηγή του Αρείου Πάγου, «κανένας δικαστής δεν µπορεί πια να βάλει την υπογραφή του σε πόρισµα απαλλαγής όταν παρανόµως έχουν δοθεί στη Μονή φιλέτα του Δηµοσίου αξίας εκατοµµυρίων ευρώ...».Η απόφαση η οποία ελήφθη τελικά ήταν καταπέλτης για τον γέροντα Εφραίµ. Εκτός από τις αιτιάσεις της Ειρήνης Καλού περί εκµετάλλευσης της ιδιότητός του ως επικεφαλής µονής διεθνούς κύρους, οι τρεις δικαστές προχώρησαν ένα βήµα ακόµη: «Είναι άτοµο µε ροπή στην εγκληµατική δράση» εκτίµησαν, ενώ έκαναν και χαρακτηρισµούς για τις ενέργειές του ως «επιτήδειες και µεθοδευµένες». Το Συµβούλιο έκανε λόγο µάλιστα για τον επηρεασµό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριµένους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπαιδίου. Ετσι, παρ’ ότι τα αδικήµατα των πολιτικών έχουν κριθεί παραγεγραµµένα από το Συµβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (Φεβρουάριος 2011), η Δικαιοσύνη µε το βούλευµα-σταθµό έδειξε ότι δεν ξεχνά την πολιτική απόχρωση του σκανδάλου. Το πλέον πάντως επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του αρχιµανδρίτη Εφραίµ κατά το βούλευµα είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής του. Επιβαρυντικές υπήρξαν για τους δικαστές και οι προσπάθειες παρέµβασης από παράγοντες εκτός χώρας.
Οι πρώτες ημέρες στο κελί 2 της Στ’ Πτέρυγας του Κορυδαλλού για τον γέροντα Εφραίμ πέρασαν με επισκέψεις μητροπολιτών και μοναχών που του συμπαραστέκονται. Το επισκεπτήριό του θα είναι ελεύθερο, ωστόσο αναμένεται να κατατεθεί αίτηση των συνηγόρων του για αντικατάσταση της προφυλάκισης από περιοριστικούς όρους. Η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε κατά του βουλεύματος, η οποία αρχικά ζητήθηκε από διάφορους παράγοντες και συζητήθηκε, μάλλον έχει αποκλειστεί
Στον αντίποδα βρίσκονταν οι εισηγήσεις τόσο της προέδρου όσο και της εισηγήτριας του Συµβουλίου. Η πρόεδρος έκανε λόγο, σύµφωνα µε πληροφορίες, και για το κοινό περί δικαίου αίσθηµα, για την επιθυµία του κόσµου να βλέπει να αποδίδεται Δικαιοσύνη έστω σε µία υπόθεση. Στο ίδιο κλίµα ήταν και η εισηγήτρια, η οποία µάλιστα διάβασε λεπτοµερώς τη γραπτή εισήγηση της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού. Τα επιχειρήµατα της κυρίας Καλού τελικά έγιναν απολύτως δεκτά από το βούλευµα. Επιπλέον η απολογία του γέροντα κρίθηκε µη ειλικρινής σε κάποια σηµεία και αόριστη σε σχέση µε τα εκατοµµύρια που διακινήθηκαν µέσω υπεράκτιων εταιρειών οι οποίες ανήκαν στη Μονή. Παρ’ ότι δεν αναφέρθηκε ως φάντασµα, πάνω από τις διασκέψεις κρεµόταν η προσπάθεια αγιοποίησης του σκανδάλου από µερίδα ΜΜΕ που επέµεναν ότι δεν υπάρχει ζηµιά σε βάρος του Δηµοσίου! Το τελευταίο επιχείρηµα, µας έλεγε ανώτατος δικαστής, ήταν ευθέως αντίθετο µε τις αποφάσεις και τα πορίσµατα τουλάχιστον τεσσάρων δικαστικών λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν κρίνει ότι υπάρχει ζηµιά εκατοµµυρίων ευρώ σε βάρος του Δηµοσίου. Αλλωστε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά πηγή του Αρείου Πάγου, «κανένας δικαστής δεν µπορεί πια να βάλει την υπογραφή του σε πόρισµα απαλλαγής όταν παρανόµως έχουν δοθεί στη Μονή φιλέτα του Δηµοσίου αξίας εκατοµµυρίων ευρώ...».Η απόφαση η οποία ελήφθη τελικά ήταν καταπέλτης για τον γέροντα Εφραίµ. Εκτός από τις αιτιάσεις της Ειρήνης Καλού περί εκµετάλλευσης της ιδιότητός του ως επικεφαλής µονής διεθνούς κύρους, οι τρεις δικαστές προχώρησαν ένα βήµα ακόµη: «Είναι άτοµο µε ροπή στην εγκληµατική δράση» εκτίµησαν, ενώ έκαναν και χαρακτηρισµούς για τις ενέργειές του ως «επιτήδειες και µεθοδευµένες». Το Συµβούλιο έκανε λόγο µάλιστα για τον επηρεασµό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριµένους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπαιδίου. Ετσι, παρ’ ότι τα αδικήµατα των πολιτικών έχουν κριθεί παραγεγραµµένα από το Συµβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (Φεβρουάριος 2011), η Δικαιοσύνη µε το βούλευµα-σταθµό έδειξε ότι δεν ξεχνά την πολιτική απόχρωση του σκανδάλου. Το πλέον πάντως επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του αρχιµανδρίτη Εφραίµ κατά το βούλευµα είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής του. Επιβαρυντικές υπήρξαν για τους δικαστές και οι προσπάθειες παρέµβασης από παράγοντες εκτός χώρας.
Στο κελί Νο2
=======================================================================
Μυστική έκθεση που συνέταξε το 1997 ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ επιβεβαιώνει τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση, την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο αλλά και μία επίθεση σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Λαμία, αποκαλύπτει η εφημερίδα Milliyet.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) είχε ζητήσει την εξαφάνιση της επίμαχης έκθεσης διότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αντίποινα από άλλες χώρες.
Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούν πως υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.
«Η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα. Κάποιοι είχαν πει ότι "αφού εκείνοι μας πονάνε, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς". Δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους», αναφέρουν.
Προσθέτουν πως η μία ομάδα ήταν οι ειδικές δυνάμεις οι οποίες ανέλαβαν τις πυρκαγιές και η δεύτερη οι μυστικές υπηρεσίες που ανέλαβαν τις βομβιστικές επιθέσεις.
Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι "κρατικά μυστικά" θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».
Η Milliyet σημειώνει ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα -πάντα κατά τη Milliyet- σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.
Στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Τσαν Ντουνάρ γράφει ότι οι εμπρησμοί δεν αποτελούσαν μυστικό.
Σχολιάζοντας την έκθεση για τη δράση της ΜΙΤ κάνει λόγο για πραγματικότητα που όλοι γνώριζαν και προσθέτει: «Τίποτα δε μένει μυστικό. Στην έκθεση (για το σκάνδαλο Σουρουρλούκ) υπήρχαν ισχυρισμοί για τις επιχειρήσεις του παρακράτους στο εξωτερικό, πυρκαγιές σε δάση, υπόθαλψη δολοφόνων και εκτελέσεων. Στην έκθεση κατηγορούσαν την ΜΙΤ ότι χρησιμοποιούσε αναξιόπιστα άτομα».
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται και η εφημερίδα Vatan γράφοντας πως υπάρχουν πάνω από 10 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα». Κατά την τουρκική εφημερίδα, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους της δίκης για τη δράση της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκένεκον.
Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η έκθεση βρέθηκε έπειτα από τη σύλληψη του Ντογού Περίντσεκ, μέλους της Εργκένεκον, και εκτός από τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι είχε εντοπιστεί ως στόχος επίθεσης ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στη Λαμία.
Στο στρατόπεδο αυτό, γράφει η έκθεση, είχαν εκπαιδευθεί Κούρδοι για εμπρησμούς στην Τουρκία, γι' αυτό και στη συνέχεια συνέβησαν αντίποινα με πυρκαγιές σε ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, καθώς και εκρήξεις στην Κρήτη. Την ίδια περίοδο, προσθέτει, πολλά καταστήματα των μελών του PKK στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) είχε ζητήσει την εξαφάνιση της επίμαχης έκθεσης διότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αντίποινα από άλλες χώρες.
Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούν πως υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.
«Η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα. Κάποιοι είχαν πει ότι "αφού εκείνοι μας πονάνε, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς". Δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους», αναφέρουν.
Προσθέτουν πως η μία ομάδα ήταν οι ειδικές δυνάμεις οι οποίες ανέλαβαν τις πυρκαγιές και η δεύτερη οι μυστικές υπηρεσίες που ανέλαβαν τις βομβιστικές επιθέσεις.
Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι "κρατικά μυστικά" θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».
Η Milliyet σημειώνει ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα -πάντα κατά τη Milliyet- σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.
Στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Τσαν Ντουνάρ γράφει ότι οι εμπρησμοί δεν αποτελούσαν μυστικό.
Σχολιάζοντας την έκθεση για τη δράση της ΜΙΤ κάνει λόγο για πραγματικότητα που όλοι γνώριζαν και προσθέτει: «Τίποτα δε μένει μυστικό. Στην έκθεση (για το σκάνδαλο Σουρουρλούκ) υπήρχαν ισχυρισμοί για τις επιχειρήσεις του παρακράτους στο εξωτερικό, πυρκαγιές σε δάση, υπόθαλψη δολοφόνων και εκτελέσεων. Στην έκθεση κατηγορούσαν την ΜΙΤ ότι χρησιμοποιούσε αναξιόπιστα άτομα».
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται και η εφημερίδα Vatan γράφοντας πως υπάρχουν πάνω από 10 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα». Κατά την τουρκική εφημερίδα, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους της δίκης για τη δράση της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκένεκον.
Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η έκθεση βρέθηκε έπειτα από τη σύλληψη του Ντογού Περίντσεκ, μέλους της Εργκένεκον, και εκτός από τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι είχε εντοπιστεί ως στόχος επίθεσης ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στη Λαμία.
Στο στρατόπεδο αυτό, γράφει η έκθεση, είχαν εκπαιδευθεί Κούρδοι για εμπρησμούς στην Τουρκία, γι' αυτό και στη συνέχεια συνέβησαν αντίποινα με πυρκαγιές σε ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, καθώς και εκρήξεις στην Κρήτη. Την ίδια περίοδο, προσθέτει, πολλά καταστήματα των μελών του PKK στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.
====================================================================
|
==========================================================
==================================================================
Κυβέρνηση: "Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το φυσικό αέριο"
27 Δεκεμβρίου 2011, 08:00 EET
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το φυσικό αέριο. Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της Noble Energy.
O Aναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε στο Σίγμα ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση, η οποία θα αφορά την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος, αλλά και την ποσότητά του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πάνω από 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες που κάνουν λόγο γι' αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή του οικοπέδου 12, και δημοσιεύματα που θέλουν να υπήρξε και επίθεση με πυρά στην πλατφόρμα.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως αν το κοίτασμα είναι μεγάλο, τότε για την Κύπρο ανοίγονται τεράστιες προοπτικές, καθώς θα μπει στον ενεργειακό χάρτη.
Πολιτικά, όπως ανέφερε, θα ανέβει η εικόνα της Κύπρου διεθνώς ενώ δημιουργούνται νέες προοπτικές για την επίλυση του κυπριακού.
Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, ο κ Χριστοφίδης τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα φέρει κύμα επενδύσεων στο νησί.
Μας "καλοβλέπει" η Gazprom
Στο μεταξύ, στο «άγρυπνο» μάτι της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, βρίσκεται η Κύπρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», η Gazprom δεν ενδιαφέρεται μόνο να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αλλά, μέσω της Κύπρου, επιχειρεί να ασκήσει ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα, ο ενεργειακός κολοσσός παρουσιάζεται έτοιμος να προχωρήσει σε επενδυτικά ανοίγματα στο νησί, ανάλογα και με τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα του τόπου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ήδη, στελέχη της εταιρείας έρχονται συχνά στην Κύπρο και παρακολουθούν την κατάσταση σε σταθερά μόνιμη βάση, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τις εξελίξεις στην οικονομία.
Επιπρόσθετα, στα σχέδια των Ρώσων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων περιλαμβάνεται και η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας
O Aναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε στο Σίγμα ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση, η οποία θα αφορά την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος, αλλά και την ποσότητά του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πάνω από 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες που κάνουν λόγο γι' αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή του οικοπέδου 12, και δημοσιεύματα που θέλουν να υπήρξε και επίθεση με πυρά στην πλατφόρμα.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί στο πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως αν το κοίτασμα είναι μεγάλο, τότε για την Κύπρο ανοίγονται τεράστιες προοπτικές, καθώς θα μπει στον ενεργειακό χάρτη.
Πολιτικά, όπως ανέφερε, θα ανέβει η εικόνα της Κύπρου διεθνώς ενώ δημιουργούνται νέες προοπτικές για την επίλυση του κυπριακού.
Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, ο κ Χριστοφίδης τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα φέρει κύμα επενδύσεων στο νησί.
Μας "καλοβλέπει" η Gazprom
Στο μεταξύ, στο «άγρυπνο» μάτι της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, βρίσκεται η Κύπρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», η Gazprom δεν ενδιαφέρεται μόνο να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αλλά, μέσω της Κύπρου, επιχειρεί να ασκήσει ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα, ο ενεργειακός κολοσσός παρουσιάζεται έτοιμος να προχωρήσει σε επενδυτικά ανοίγματα στο νησί, ανάλογα και με τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα του τόπου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ήδη, στελέχη της εταιρείας έρχονται συχνά στην Κύπρο και παρακολουθούν την κατάσταση σε σταθερά μόνιμη βάση, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τις εξελίξεις στην οικονομία.
Επιπρόσθετα, στα σχέδια των Ρώσων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων περιλαμβάνεται και η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας