Σελίδες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

============================================== 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΠΥΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

============================================================================================

--
ΕΘΝΙΚΟΣ  ΥΜΝΟΣ



=========================================

Our flag

  
-

==============================================


 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ  ΕΙΝΑΙ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ    ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ  ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ  ΓΕΓΟΝΟΣ  ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΑΣΚΗΣΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ  ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ
=====================================


ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
Ο  ΠΡΩΤΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ  ΣΠΑΡΤΗ
----------------------
-
ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Ο ΠΑΤΗΡ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
------------------------------------------------------------

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ


 Ο Περικλής αγορεύων στην Πνύκα



===================================
εθνικοσ  υμνοσ
=======================

[ περνάει ο Στρατός}
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ  ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

==========================
[ Η ΕΛΛΑΔΑ  ΠΟΤΕ  ΔΕΝ  ΠΕΘΑΙΝΕΙ]

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

----------------------------------------------------

========================== 


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ  ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ
==========================
===========================

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
--------------------------- 

5/42 Σύνταγμα

Ένα από τα ενδοξότερα Συντάγματα Ευζώνων είναι το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, το οποίο έχει συνδέσει το όνομα του με στιγμές δόξας και ηρωισμού.
Το 5/42 δημιουργήθηκε το 1912 με έδρα την Λαμία και αποτελείται από 6 τάγματα. Το σύνταγμα πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις μάχες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13.
Το 1918-19 το «42ο Σύνταγμα Ευζώνων», με διοικητή το Νικόλαο Πλαστήρα, οδηγείται από ξενοκίνητα συμφέροντα στη Ρωσία, για να προσφέρει βοήθεια στο παλιό καθεστώς και να πολεμήσει την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917). Στις μάχες στο μέτωπο του Δνείπερου ποταμού, χάθηκαν πολύτιμες ζωές συμπατριωτών μας ευζώνων. Όταν οι Γάλλοι, που παρακίνησαν την εκστρατεία, αποχώρησαν από τη Ρωσία, το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Νίδερ, όπου υπαγόταν το «Ευζωνικό», συμπτύχθηκε προς τη Ρουμανία. Από το Γαλάζι της Ρουμανίας διέπλευσε τη Μαύρη θάλασσα, τον Ελλήσποντο και το Ανατ. Αιγαίο και αποβιβάσθηκε στη Μικρά Ασία
Στην Μικρασιατική Εκστρατεία υπό την Διοίκηση του Νικολάου Πλαστήρα το 5/42 έφτασε στην κορυφή της Δόξας του. Η ηρωισμός και η ορμητικότητα των Ευζώνων έκαναν το 5/42 γνωστό στους Τούρκους με το όνομα Σαϊτάν Ασκέρ (Ασκέρι του Διαβόλου). Κατά την προέλαση του, το Σύνταγμα έφτασε μέχρι το Καλέ-Γρότσο, πέρα από τον Σαγγάριο. Κατά την κατάρρευση του μετώπου το Σύνταγμα υπό την διοίκηση του Πλαστήρα κατάφερε να δώσει μάχες υποχωρώντας σε πλήρη τάξη και μαζεύοντας στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Με την αντίσταση που προέβαλε στους Τούρκους, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν.
Επίσης εκείνη την εποχή το Σύνταγμα κυκλοφόρησε και την δική του εφημερίδα, την Φούντα. Η Φούντα πρωτοκυκλοφόρησε χειρόγραφη στις 20 Φεβρουαρίου 1922, εξασέλιδη, σε χαρτί κοινό του γραψίματος, ριγωμένο, με έξοδα του Συντάγματος των Ευζώνων του Πλαστήρα. Ο τίτλος του φύλλου ήταν δίχρωμος με μπλε και κόκκινο μολύβι, ένα φέσι κόκκινο και μπλε μακριά φούντα

5423
Και αν ο Πλαστήρας ως Διοικητής του ηρωικού Συντάγματος, αγαπήθηκε τόσο από τους πρόσφυγες που έδιναν στα παιδιά τους το όνομα του, δεν συνέβη το ίδιο με τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό. Ο Συνταγματάρχης το 1942 οργάνωσε το Σύνταγμα για να εναντιωθεί στον φασίστα κατακτητή. Έδωσε πολλές ηρωικές μάχες στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος εναντίον του κατακτητή και το Σύνταγμα για ακόμη μια φορά έγινε το «Ασκέρι του Διαβόλου». Αλλά ότι δεν κατάφεραν όμως οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι στους Βαλκανικούς Πολέμους, ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι στην Μ. Ασία και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, το έκαναν οι ίδιοι οι Έλληνες. Το Σύνταγμα είχε τραγικό τέλος από την προδοτική ενέργεια του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ. Ακόμη χειρότερο τέλος είχε ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, αφού βεβήλωσαν το πτώμα του οι «πατριώτες μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ».
Ο Αντιστράτηγος ε.α Καιμάρας Γεώργιος στο βιβλίο του «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΘΥΣΙΑΣ» κάνει μια σαφή περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη σφαγή 300 παλληκαριών.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω λόγια για το τραγικό αυτό γεγονός:
Με τα συναισθήματα αυτά τότε ενεθυμήθην το ολοκαύτωμα του 5/42 Σ.Ε. του Απριλίου 1944 στο ΚΛΗΜΑ ΔΩΡΙΔΟΣ, το οποίον και μετέβαλεν τον ρούν της εθνικής μας Ιστορίας, και της παγκοσμίου τοιαύτης διότι:
  • Εις το εσωτερικόν της χώρας μας οι ανηλεής σφαγή των 300 παληκαριών του Συν/χου Ψαρρού, όσον οδυνηρά, ανήθική και αποτρόπαιος υπήρξε, τόσο πιό πολύ επέρασε στας ψυχάς και τις σκέψεις των πανελλήνων, οι οποίοι κατανοήσαντες τους σκοπούς υπάρξεως ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εξοπλίσθησαν με θάρρος αρετή και ανδρεία για να τους πολεμήσουν και να τους αφανίσουν.
  • Εις το εξωτερικόν η άμεσος μετάδοσης από το BBC της Αγγλίας του γεγονότος αυτού, το οποίον μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί από το αγγλικόν κοινοβούλιον παμψηφεί, ως το 1ον επεισόδιον του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, συνετέλεσεν ώστε να ορθωθεί εγκαίρως τοίχος αντιστάσεως των λαών κατά του κομμουνισμού και να σωθεί η ανθρωπότητα από αυτόν, και δυστυχώς οι ξένοι γρήγορα το ξέχασαν μετά την ευρείαν εκμετάλλευση του δια τη καλυτέραν εξυπηρέτηση των συμφερόντων των, εις βάρος των Ελλήνων.

Οι Μεγάλοι νεκροί μας


Ευθύς ως εδέχθησαν τας φονικάς σφαίρας ή τας δολοφονικάς μαχαίρας των, ακολούθησεν η τυμβωρυχία απογυμνωθέντες όχι μόνο από των τιμαλφών πού έφεραν αλλά και ακόμα ειδών υποδύσεως και ενδύσεώς των. Ηκολούθησεν η προς νεκρούς ασέβεια, διότι έμειναν επί τριήμερον άταφοι και μόνο διά λόγους υγειονομικούς ετάφησαν εις τάφον ή ανοίγματα του εδάφους από τα όμβρια ύδατα, επειδή το έδαφος ήταν σκληρόν και πετρώδες.
Πριν ακόμα γίνει η ταφή τους, εδέχθησαν την προς νεκρούς ασέβειαν από αλλαλάζοντα λαϊκά όργανα (εξ αποστάσεως ολίγων μόνον εκατοντάδων μέτρων) που συνόδευαν λικνιζόμενα γύναια της οργανώσεως του ΚΚΕ <<η ΓΩΝΙΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ>> και πού έδωσαν θεατρικήν παράσταση προς εξύψωσιν του ηθικού των εκεί Ελασιτών. Ηκολούθησεν αφροντισιά των τάφων δι’αρκετά έτη, λογω της απουσίας μας προς θεραπείαν των προσθέτων βασάνων που βρήκαν την χώρα μας τότε και έτσι η παρατεταμένη διάβρωση του εδάφους από τα όμβρια ύδατα είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψιν σκελετών, οπότε «μεροκαματιάρηδες» χωρικοί της περιοχής συνέλεξαν τα ηρωϊκά οστά και τα έθαψαν όπως αρμόζει εις ήρωες, οπότε και άρχισαν εκ νέου αι ανευλάβειαι προς αυτά ήτοι : ’ρχισε εκδηλουμένη η προς νεκρούς ιεροσυλία από τους υποψηφίους δι’εκλογήν βουλευτάς διαφόρων κομμάτων, οι οποίοι ήθελαν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενοι τα έντονα αισθήματα από την σφαγήν των συνανθρώπων της περιοχής και άρχιζαν τον προεκλογικόν των αγώναν τελούντες μνημόσυνον στον τάφο των νεκρών, αν και το 5/42 Σ.Ε. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ και ουδέποτε κατά την 9μηνο υπηρεσίαν μου εις αυτό δεν συνήντησα πολιτικό πρόσωπο ή άκουσα πολιτικόν λόγον.
Το φαιδρό των εκδηλώσεων αυτών ήτο η πεζή και η επί ημιόνων μετάβασίς των στο χωριό ΚΛΗΜΑ απρόσιτιν τότε εις τροχόν. Από την κώμη ΕΥΠΑΛΙΟ, όπου υποχρεωτικά διέμεναν. Κατά τον χρόνο της διακυβερνήσεως της χώρας μας από την στρατιωτικήν κυβέρνησιν επραγματοποιήθησαν μερικά από τα οφειλόμενα στους μεγάλους νεκρούς μας ήτοι :
  • Κατεσκευάσθη ασφαλτοστρωμένη οδός συνδέσασα τον τόπο της μεγάλης θυσίας με το οδικόν δίκτυον της χώρας μήκους (4) χιλιομέτρων περίπου και έτσι έγινε προσιτή η επικοινωνία καθ” όλην την διάρκειαν του έτους.


=====================



ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
--------------------------------

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
--------------------------------------

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
------------------------------------------------


ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
---------------------------------------------------
------------------------------------------------

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
----------------------------------------------------

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
---------------------------------------------------
[ ΑΛΛΑΓΗ  ΦΡΟΥΡΑΣ}
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
----------------------------------------------------

{ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΗ  ΣΤΟΛΗ}
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ
----------------------------------------------------


ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ

============================================
=============================================

-
------------------------------------------------------------------------------




"Ανοίξτε το παράθυρό σας στην Ελλάδα" 
www.thatisgreece.com

ΚΥΡΙΑΚΉ, 21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013


Αφιέρωμα του BBC στην προεδρική φρουρά, ΒΙΝΤΕΟ...!!!


Η καλύτερη προβολή για την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης είναι το τρίλεπτο αφιέρωμα του BBC World, που αναφέρεται στην ιστορία της προεδρικής φρουράς. 
Ο ανταποκριτής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου μεταδίδει από την Αθήνα εικόνες και την ιστορία των Ευζώνων, προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.


Η Προεδρική Φρουρά έχει ιστορία περισσότερο από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Άγημα. Σταδιακά ο ρόλος της μετατράπηκε σε αποκλειστικά τελετουργικό, γνώρισμα που μπορεί να θεωρηθεί ότι υποδηλώνεται και από τις σταδιακές της ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά, από το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.



Το Στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η Προεδρική Φρουρά παραμένει στην ίδια θέση από την αρχή της ιδρύσεώς της. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα) επί της οδού Ηρώδου Αττικού και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Τζαβέλλα.

Σήμερα η Προεδρική Φρουρά έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις: την εγκατάσταση τιμητικών φρουρών όλο το 24ωρο στο Μνημείo του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Πύλη

Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς

    την επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
    την απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς Ξένων Κρατών
    την απόδοση τιμών στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο



Συμμετοχή των Ευζώνων στους εθνικούς αγώνες

Την Ευζωνική στολή, έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα, τη βλέπουμε, σε πίνακες της περιόδου της Τουρκοκρατίας (1453-1821), να τη φορούν οι αρματωλοί και οι κλέφτες. Ο τσολιάς, με την φουστανέλα και το τσαρούχι, γίνεται σύμβολο της Εθνεγερσίας. Μετά την Επανάσταση του 1821 η στολή του Εύζωνα καθιερώνεται επίσημα σαν Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επαναστάσεως.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Συντάγματα Ευζώνων αναδιοργανώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σύγχρονες Μονάδες Πεζικού μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Η Ευζωνική στολή

Η στολή των Ευζώνων έχει μακρά ιστορία. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους “καλά-ζωσμένους” μαχητές που ονομάζοντας Εύζωνες (ευ-ζώνες) και ολοκληρώνεται κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε συγκεκριμένο τύπο στολής, με τη φουστανελά και το τσαρούχι. Απ’ο το 1821 και μετά η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως επίσημη Εθνική ενδυμασία.



Η κατασκευή της Ευζωνικής στολής δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί γνώσεις, πείρα εκ μέρους των κατασκευαστών, πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος. Οι στολές είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητες. Υπάρχουν δυο τύποι στολής: αυτή του αξιωματικού και εκείνη του οπλίτου και διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.

Τα κυρίως μέρη της ευζωνικής στολής είναι:

    ο σκούφος (φάριο), φτιαγμένο από κόκκινη τσόχα. Ο σκούφος φέρει μια μεταξωτή μαύρη φούντα.
    το πουκάμισο (υποδήτης), λευκό με μεγάλο άνοιγμα μανικιών,
    το γιλέκο (φέρμελη), με κέντημα σπάνιας χειροποίητης τεχνικής. Το κέντημα του γιλέκου, με λευκά ή επίχρυσα νήματα, έχει διάφορα σχέδια μεγάλης παραδοσιακής και λαογραφικής σημασίας.
    Η φουστανέλλα, από λευκό ύφασμα 30 μέτρων. Οι δίπλες (πιέτες) της φουστανέλας είναι 400, όσα δηλαδή και τα χρόνια της τουρκοκρατίας
    Η περισκελίδα, το μακρύ κόκκινο παντελόνι των αξιωματικών και οι μάλλινες λευκές κάλτσες των Ευζώνων
    Η ζώνη με τις φυσιγγιοθήκες της και
    Οι επικνημίδες (καλτσοδέτες), μαύρου χρώματος για τους Εύζωνες και μπλέ για τους Αξιωματικούς.



Εκτός από τα παραπάνω μέρη της στολής, που είναι κοινά στους Εύζωνες και τους αξιωματικούς, υπάρχουν ακόμη και τα τουζλούκια (περικνημίδες), τα σταβάλια (μποτάκια κόκκινα) και η σπάθα του 1821 για τους Αξιωματικούς, και ο ανάσπαστος (εσωτερική ζώνη που κρατά σταθερά τις κάλτσες στη θέση τους) και τα κρόσια (μπλέ και άσπρου χρώματος κορδόνια, δηλαδή τα Εθνικά χρώματα της Σημαίας μας) και τα παραδοσιακά τσαρούχια για τους Εύζωνες. Τα τσαρούχια είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητα από σκληρό κόκκινο δέρμα και σόλα οπλισμένη με 60 καρφιά. Το ζευγάρι ζυγίζει περίπου τρία κιλά. Η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή που καλύπτεται από μια όμορφη, μαύρη φούντα.

Η Προεδρική Φρουρά εκτός από την Ευζωνική, τηρεί και την Κρητική στολή με την χαρακτηριστική της βράκα και το ζωσμένο στη μέση μαχαίρι. Η Κρητική στολή φοριέται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό στην Προεδρική Φρουρά αντιπροσωπεύονται όχι μόνο οι στεριανοί αλλά και οι νησιώτες. Έτσι η μεν Ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει το μαχητή του Ηπειρωτικού χώρου, ενώ η Κρητική το μαχητή του Νησιωτικού Ελληνικού χώρου. Πρόσφατα στην προεδρική φρουρά έχει προστεθεί τιμητικά και η παραδοσιακή στολή του Πόντου.

Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Το 1925 υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα η ιδέα ανέγερσης Μνημείου για τον Άγνωστο Στρατιώτη, ιδέα την οποία πρώτοι είχαν προτείνει και εφαρμόσει οι Γάλλοι μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1926, κατόπιν σχετικού νόμου, προκηρύχθηκε Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τη σύνταξη μελέτης για την ανέγερση του Μνημείου για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Ως θέση ανέγερσης ορίστηκε η τοποθεσία μπροστά από την κύρια είσοδο της Βουλής, προς την Πλατεία Συντάγματος.

Στις 9 Οκτωβρίου του 1926 το Υπουργείο Στρατιωτικών με τη διαταγή υπ΄αριθμόν 219188 βράβευσε τη μελέτη του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η απόφαση όμως ανέγερσης του μνημείου στη συγκεκριμένη, ανωτέρω, θέση καθυστέρησε επειδή αντιμετώπισε πλήθος αντιδράσεων και διισταμένων απόψεων. Μετά τη σύσταση νέας επιτροπής τον Ιούνιο του 1928 το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε τις προτάσεις και τον Απρίλιο του 1929 άρχισαν οι εργασίες. Το μνημείο ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1932 και τα εγκαίνια έγιναν κατά την Εθνική Εορτή του ίδιου έτους. 
 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ



Σαμαράς : Η Ελλάδα μας πληγώνει, αλλά και εσείς μας κάνετε υπερήφανους.

 
Το έργο των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας εξήρε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τους πιλότους και τα στελέχη της 331ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 
«Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα που μας πληγώνει, αλλά και εσείς που μας κάνετε περήφανους», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τους υποδέχθηκε προκειμένου να τους συγχαρεί για τη διάκρισή τους σε διεθνή άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία. Ο κ. Σαμαράς έδωσε τα συγχαρητήριά του επισημαίνοντας πως «η διάκριση δεν θα ήταν δυνατή, αν δεν ήσασταν όλοι σαν μια γροθιά». 
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε πως «από εσάς παίρνουμε και εμείς δύναμη, έτσι δουλεύουμε και εμείς, αγωνιζόμαστε σαν μια ομάδα σε μια υπερπροσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης.
Δεν έκρυψε όμως την αισιοδοξία του τονίζοντας πως «θα φανεί το ξέφωτο και η πατρίδα θα αποδώσει στους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που τους αξίζει». Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε προσωπικά όλα τα στελέχη ενώ συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον χειριστή των F16, Μαρίνο Μπουγατίδη, που βραβεύθηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτής αλλά και με τον πιλότο των Mirage, Χάρη Κατσαρό, που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος «πολεμιστής» στην άσκηση του ΝΑΤΟ.
Ο διοικητής της Μοίρας παρέδωσε στον κ. Σαμαρά πλακέτα με το έμβλημά της, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε πρόσκληση των πιλότων να τους επισκεφθεί σύντομα στην Τανάγρα.