Σελίδες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΌ ΧΩΡΟ

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

''Κατέριψαν'' το Α-7 του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ....οι Αντιαεραπόροι της Μοίρας " ΧΩΚ'' που έκτελούσε ξαφνική ''επιδρομή'' !

Σε Συναγερμό πενταλέπτου μπήκε σήμερα το πρωί περί την  9: 35 η Πυροβολαρχία ΧΩΚ της  181 ΜΚ/Β ΧΩΚ όταν το ''RADAR του Χορτιάτη  ανέφερε (άγνωστα ίχνη)   που πετούσαν χαμηλά πάνω απο το κύμα  δίπλα από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής !


Δόθηκε συναγερμός (blazy skies)  στην Μοίρα κατευθυνόμενων Βλημάτων ''ΧΩΚ'' και η Πυροβολαρχία που εκτελούσε 20λεπτη ετοιμότητα μπήκε  σε κατάσταση on και ανέφερε ετοιμότητα  και  κατάσταση Μάχης με ετοιμότητα εκτοξεύσεως πυραύλου ....Χωρίς κανείς να γνωρίζει το Παραμικρό ή τι ακριβώς συμβαίνει !

Ta RADAR της Πυροβολαρχίας εντόπισαν και εγκλώβισαν τα μαχητικά που έκαναν χαμηλή επιδρομή στο SITE της Πυροβολαρχίας από τα 31 χλμ !!!

Παρά τις προσπάθειες του χειριστή Άσσου στους ελιγμούς  του πρώτου από την Τριάδα των Α-7 που εκτελούσε την επιδρομή το ''kill ''ήταν αναμενόμενο  και έγινε απο τα 30χλμ !!

Στην επιδρομή συμμετείχε ο Α/ΓΕΕΘΑ που πετούσε με το  2ο μαχητικό αλλά και ο Α/ΓΕΑ που πετούσε σε σχηματισμό !
Αν και τα Α-7 ήρθαν από 2 διαφορετικές κατευθύνσεις ανατολικά και δυτικά της Πυροβολαρχίας και χωρίς την βοήθεια του RADAR του Χορτιάτη που είχε πάρει εντολή να τηρήσει ''σιγή ασυρμάτου'' ....Τα μαχητικά βρήκαν τον μάστορά  τους !
Το Συμπέρασμα όμως είναι εκτός οτι στα βόρεια σύνορα μας απλά δεν περνάει κουνούπι , αλλά και οι τρομακτικές δυνατότητες του Α-7 που παρά τα χρονάκια του  έδειξε οτι δεν καταλαβαίνει ΄΄Χριστό ΄΄! 
Στο τέλος της ''επιδρομής ''οι Α/ΓΕΕΘΑ  & Α/ΓΕΑ πέταξαν πάνω από το χώρο εκτοξεύσεως σε σχηματισμό χαιρετώντας το προσωπικό της Πυροβολαρχίας ....Το Τι ακριβώς περιμένει τα Τούρκικα μαχητικά στο Αιγαίο !
Ενα δείγμα απο τα ¨ΧΩΚ¨ εδώ !

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ



Μάνη: Σκληρό τοπίο με άπειρες ομορφιές.. Οδοιπορικό

Βαδίζοντας στο μυθικό Ακροταίναρο, ζούμε τη δύναμη της μανιάτικης γης στη Λάγεια, στην Κοκάλα, στο Φλομοχώρι, στο Εξω Νύφι…


Τα τελευταία 1.100 χρόνια το όνομα Μαϊνη ή Βραχίων της Μάνης ορίζει τον τόπο που κατέχει η μεσαία από τις τρεις χερσονήσους στη νότια Πελοπόννησο. Η επιβλητική οροσειρά του Ανω και Κάτω Ταϋγέτου είναι η απόληξη στη Μεσόγειο της αλπικής πτύχωσης της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται η επιμήκης χερσόνησος.
Οι βορειοδυτικές υπώρειες αποτελούν την Εξω Μάνη ή Βόρεια Αποσκιερή, αλλά αναμφίβολα η καρδιά των Μανιατών χτυπά στη Μέσα Μάνη…
Που με τη σειρά της μοιράζεται στην Αποσκιερή, αυτή του Δήμου Οιτύλου, και στην Προσηλιακή, αυτή του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Εμείς σήμερα θα ανακαλύψουμε πτυχές της Ανατολικής Μάνης, θα κινηθούμε στο «φως», από το Πόρτο Κάγιο στον Κότρωνα, και από τα παράλια στην κορυφογραμμή του Σαγγιά.
Η ιδιόμορφη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μάνης δικαιολογείται στην κοινωνική διάρθρωση και η συμπαγής δομή της φαμίλιας στηριζόταν στα πολλά ντουφέκια. Πολεμόπυργοι και πυργόσπιτα σφραγίζουν την ιδιότυπη κοινωνική διάρθρωση της Μάνης. Μεμονωμένοι μανιάτικοι πύργοι και λιλιπούτειοι συνοικισμοί.
Βαδίζοντας στο μυθικό Ακροταίναρο, ζώντας τη δύναμη της μανιάτικης γης στη Λάγεια, στην Κοκάλα, στο Φλομοχώρι, στο Εξω Νύφι…
Εστω και λίγο, ως επισκέπτες-προσκυνητές, αξίζει λοιπόν να ζήσετε στη λεβεντιά και τις ομορφιές της μοναδικής και αυθεντικής Μάνης που βλέπει στον Λακωνικό Κόλπο…
Γύρω από το ακρότατο Ταίναρο…Η σκληράδα του μανιάτικου τοπίου μπορεί να παραλληλίζεται με τα αδρά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας των εδώ κατοίκων, αλλά οι πολυάριθμοι κόλποι και κολπίσκοι της Μάνης σίγουρα μπορούν να σας χαρίσουν αξέχαστες ώρες και ημέρες.
Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την καλλιέργεια ελαιόδενδρων και καθώς συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Μάνης, δάση πύργων ξεπροβάλλουν εδώ και εκεί…
Ας περιηγηθούμε τώρα σε μια διαδρομή, που δεν κλέβει σίγουρα τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί όπου το φως του ήλιου και η αλμύρα της θάλασσας δεν αφήνουν έντονα τα σημάδια τους μόνο σε βράχους και πυργόσχημες κατασκευές, αλλά και σε ανθρώπινες φιγούρες με όνειρα υπαρκτά.
Αφού το ακρωτήριο Ταίναρο είναι το ακρότατο της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τότε τιμής ένεκεν το θεωρούμε σημειολογική αφετηρία μας, στη διεισδυτική μας κίνηση στην επικράτεια της Ανατολικής Μάνης.
Στα Κοκκινόγεια και στο Μαρμάρι υπάρχει μία τρίδυμη παραλία με πλούσιες αμμουδιές, σίγουρα οι καλύτερες της Μέσα Μάνης. Εδώ στην πανέμορφη παραλία του Μαρμαρίου, αυτή την επίγεια Εδέμ και κόσμημα της Μάνης, την ακτή του Παραδείσου που πολλοί ανά την επικράτεια τοπικοί άρχοντες θα ζήλευαν να είχαν, χωρίς πλαστικές ανέσεις και οδικές επεμβάσεις…
Εδώ στο «Μarmari Ρaradise» απολαμβάνουμε πραγματικά θεσπέσιες μανιάτικες συνταγές και η μεγάλη και υπέροχη οικογένεια που διαχειρίζεται την κατάσταση σίγουρα θα σκλαβώσει και τον πιο δύστροπο επισκέπτη με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Εδώ φάρος και στυλοβάτης της οικογένειας, ένας πολύ ξεχωριστός Ελληνας. Η κρυστάλλινη προσωπικότητα του πατέρα Γεωργίου Γεωργαρίου συνδυάζει καθαρότητα, δύναμη, τόλμη και, το κυριότερο, σύγχρονο χριστιανικό ύφος, στοιχεία που αναμφίβολα συνιστούν ισχυρούς πόλους έλξης για τους χριστιανούς συμπατριώτες μας, που βαδίζουν στα μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης…
Ακολουθούν Πόρτο-Στέρνες και ακρωτήριο Ταίναρο. Μια άγνωστη γωνιά της πατρίδας μας, εκπληκτική! Αρχαίες δεξαμενές λοιπόν και το μονοπάτι που ακολουθούμε μας βγάζει στον φάρο.
Το Πόρτο-Στέρνες είναι στο βάθος του απάνεμου κόλπου με τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά του και το αρχαϊκό εκπληκτικό ψηφιδωτό μαραζώνει «αβοήθητο» στην ακτή…
Και πολύ βαθύτερα στον χρόνο να πλανάται η μορφή του Ταινάριου ανθρώπου, ίσως και παλαιότερου αυτού του Νεάντερταλ…
Στο Πόρτο-Κάγιο, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά φιόρδ, το τοπίο σε μαγεύει αμέσως, ο δε επισκέπτης μπορεί να χαρεί το γαλήνιο ψαροχώρι σε όλες του τις εκφράσεις. Κάπου στη φαντασία μας ξεπετάγονται εδώ ορτύκια, αφού το Πόρτο-Κάγιο, το Port aux Cailles, δηλαδή «Κόλπος των Ορτυκιών», μας ανοίγεται διάπλατος. Ψαμμαθούς κατά την εποχή του Παυσανία και σήμερα ημιτουριστική τοποθεσία και ασφαλέστατο αγκυροβόλιο.
Λένε για τη Μάνη ότι το ψηλότερο δένδρο της είναι το θυμάρι, όμως εδώ ανακαλύψαμε και δένδρα ψηλά όπως είναι τα πλατάνια και εξωτικά όπως είναι οι μπανανιές! Θα που πείτε τώρα ότι αυτοί οι δύο πανέμορφοι εκπρόσωποι της χλωρίδας του πλανήτη μας θέλουν νερό! Αν λοιπόν απέναντι από το Πόρτο Κάγιο κινηθείτε στον μικρό δρομάκο για το Αχίλλειο και το κάστρο του με τον τεράστιο τοίχο, η μικρή πινακίδα που θα συναντήσετε θα σας πάει κατευθείαν προς την πηγή, με τρεχούμενα δροσερά νερά, σε περιβάλλον που θυμίζει ζούγκλα!
Από τη Λάγια στον Κότρωνα
Αγιος Κυπριανός, Καστροχώρι, Αμπελος, Ολυμπιές, Σολοτέρι, Φλομοχώρι, χωριά και τοπωνύμια της περιοχής
Βορειότερα τώρα στη Λάγια με το χαρακτηριστικό μανιάτικο στυλ φυσικά, περνάμε την κορυφογραμμή και η θέα στον τεράστιο Λακωνικό κόλπο είναι καταπληκτική, ενώ κάτω συστάδες τα πυργόσπιτα και οι ξερολιθιές δημιουργούν έναν παράξενο ιστό πάνω στην αδρή γη.
Σε πέντε χιλιόμετρα ο γραφικός Αγ. Κυπριανός και δεξιά ο τσιμεντόδρομος οδηγεί για το Καστροχώρι. Μπαίνοντας στο χωριό, αριστερά στα διακόσια μέτρα, μας υποδέχεται το χαρακτηριστικό ελληνικό άσπρο ξωκλήσι με τον ανεμοδαρμένο πέτρινο μύλο. Και στο τέρμα του κατηφορικού δρόμου μία άλλη μοναδική βοτσαλωτή παραλία, η Αμπελος.
Μάνη: Σκληρό τοπίο με άπειρες ομορφιές
Στο γύρισμα του δρόμου τώρα, στην έξοδο του χωριού, άλλες αετοφωλιές προβάλλουν δυσδιάκριτες στους γκρίζους βράχους που ακούν στο όνομα Ολυμπιές.
Δεξιά η βράχινη μινιατούρα ενός φιόρδ που σίγουρα ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Οσοι έχουν ακούσει για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής θα νοσταλγήσουν το Σολοτέρι και θα επιζητήσουν την παραμονή τους εδώ, παίζοντας παιχνίδια με τον χρόνο, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα…
Οχυρός οικισμός το Φλομοχώρι και ευθυτενείς και οι δικοί του πολεμόπυργοι, να σπαθίζουν τον ουρανό…
Τέλος ο Κότρωνας. Λιμάνι της Προσηλιακής Μάνης και έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, απλώνει τώρα το δικό του πανόραμα…
Μάνη: Σκληρό τοπίο με άπειρες ομορφιές
Εδώ και η αρχαία Τευθρώνη, και στη χερσονησίδα Σκοπά, τα ευρήματα οδηγούν πίσω στον χρόνο, στη μεγάλη πολιτεία του «Κοινού των Ελευθερολακώνων»…
Παραδοσιακό φυσικά και αυθεντικό χωριό της Μάνης. Γεροχτισμένα πέτρινα σπίτια και λίθινες αθάνατες κατασκευές οι πύργοι. Οικοδομικό υλικό; Αφθονο. Το τοπωνύμιο μιλάει από μόνο του!
Σε όσους συμπαρασύρονται από το πνεύμα της δράσης, που ανάβει φωτιές στα όνειρα και τις επιθυμίες μας, τότε οι έρημοι οικισμοί της Ριγανόχωρας και της Γονέας προσφέρονται για φωτογραφικό σαφάρι, σίγουρα πολύ διαφορετικότερο από τα άλλα.
Φυσικά, η μισάωρη πεζοπορία προϋποθέτει σακίδιο με τα απαραίτητα εφόδια και καπέλο. Σε απόσταση 700 μέτρων από τη Γονέα μπορείτε να δείτε το παλιό Μοναστήρι του Σωτήρα, με φανερές τις αρχιτεκτονικές ντόπιες επιρροές.
Επίσης αξίζει να χαρείτε την απέραντη θέα από το μπαλκόνι της περιοχής, τα Λουκάδικα, με τα πυργόσπιτα να χάνονται σε θάλασσα από φραγκοσυκιές.
Στον Φάρο του Κάβο ΜαταπάΑκρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπά, πέρα από τη Βάθεια και το Πόρτο-Κάγιο. Εκεί βρίσκεται και το πανάρχαιο ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνος, στη θέση Στέρνες, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε ναό των Αγίων Ασωμάτων, χρησιμοποιώντας προφανώς τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σαν προσιτό οικοδομικό υλικό!
Σε λιγότερο από σαράντα λεπτά πεζοπορία στο καλογραμμένο μονοπάτι, ο φάρος του ακρωτηρίου κάνει την εμφάνισή του. Καταπληκτικό κτίσμα, περικυκλωμένο από θάλασσα, όπου μία αξιοσημείωτη ναυτιλιακή κυκλοφορία αντιστρατεύεται τη χερσαία ερημιά…
Το ιερό του ΠοσειδώναΟ φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ο τετράγωνος πύργος του, ύψους 16 μέτρων, στέφεται ακόμη από τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με τον φωτιστικό μηχανισμό και το περιστρεφόμενο διοπτρικό σύστημα.
Στο ακρωτήριο Ταίναρο, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο γιος του Δία και της Εριμήδης, είχε χτίσει την πόλη Ταίναρο και το ονομαστό ιερό του Ποσειδώνα.
Ο ναός του θεού της θάλασσας ήταν οικοδομημένος στη θέση της σημερινής μισογκρεμισμένης εκκλησίας των Αγίων Ασωμάτων. Στη βόρεια πλευρά της διακρίνεται τμήμα της αρχαίας τοιχοδομίας, ενώ αυτονόητα η εκκλησία είναι κτισμένη με αρχαίο υλικό.
Λίγο χαμηλότερα υπάρχει φυσική βραχοσκεπή και το συνεχόμενο κτίριο, όπως και η λαξευμένη οδός, ανήκουν σε μαντείο, που στις αρχαίες πηγές χαρακτηρίζεται και σαν ψυχοπομπείο.
Το σημαντικό ακροταινάριο ιερό πλαισιώνεται από μία αρκετά εκτεταμένη εγκατάσταση λαξευμένων στον βράχο κτιρίων, ίχνη διαφόρων μνημείων, δεξαμενές, αλλά και πολυτελείς επαύλεις.
Ομως η θάλασσα, που έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτής, κρύβει, προς το παρόν, πολλά ακόμη κτίρια και μνημεία, τα οποία και αναμένουν μία συστηματική υποβρύχια έρευνα.
Πώς θα πάτε
  • Πύλες κύριας πρόσβασης στη Μάνη η Καλαμάτα και το Γύθειο.
  • Από Αθήνα, λοιπόν, για σήραγγα Αρτεμισίου και Τρίπολη.
  • Από εδώ ανάλογα με τις προθέσεις για Μεγαλόπολη, Καλαμάτα και Μεσσηνιακή Μάνη, δηλαδή μέσω της Καρδαμύλης προσεγγίζουμε το Οίτυλο.
  • Αντίθετα, τώρα μέσω Σπάρτης κατεβαίνουμε στο Γύθειο και με τον χάρτη ανά χείρας μπαίνουμε στην Ανατολική Μάνη από το Σκουτάρι για πιο σύντομα ή κλασικά στον Κότρωνα μέσω Αρεόπολης.
Χρήσιμα τηλέφωνα
  • Δήμος Ανατολικής Μάνης: 27330-25283
  • Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης: 27330-51209
  • Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου: 27330-22271
  • Κέντρο Υγείας Αρεόπολης: 27330-51259
  • Ιατρείο Κότρωνα: 27330-21210
  • Δασαρχείο Γυθείου: 27330-22255

Στον Σαγγιά και τα Κιόνια
Ο βράχινος εξώστης μάς δίνει θέα προς τον Κότρωνα, το γύρισμα του καινούργιου δρόμου στο ακρωτήρι για το Σκουτάρι και στο βάθος η Σκάλα και η Νεάπολη
Μία τροχιά ανακάλυψης, μία πεζοπορική διαδρομή στα ψηλά της Μάνης, στοχεύει να μας δώσει κάτι το διαφορετικό.
Από την Κοκάλα στρίβουμε επάνω στον μυχό του βουνού όπου φαίνονται αρκετά πυργόσπιτα, ψηλά εκεί στα Κορακιάνικα, με σκοπό να βρεθούμε επάνω στα οροπέδια. Κακός τσιμεντόδρομος, χώμα με λακκούβες, δίπλα στη χαράδρα παμπάλαιες ξερολιθιές με γκριζόσταχτη πέτρα υπάρχουν διάσπαρτες παντού και βέβαια τα πυργόσπιτα συναγωνίζονται σε ύψος το ένα το άλλο.
Η θάλασσα ξεμακραίνει χαμηλά κάτω, απέραντη και υπέρμακρη η στεριανή διείσδυση στο σμιγοπέλαγο του Αιγαίου με το Ιόνιο, γιγάντιες οι φραγκοσυκιές, με τη διαδρομή να παίζει ανάμεσα στο χαραγμένο και το αχάρακτο.
Μονοπάτια οριοθετημένα με πέτρα αιώνων, κοιτάς κάτω χαμηλά για να δεις το Σολοτέρι και πάνω ψηλά (!) τα Κύθηρα στο μάκρος τους, καθώς τα παιχνίδια του ορίζοντα κάνουν τα δικά τους παράξενα οπτικά τερτίπια…
Η πεζοπορική μας αναζήτηση εξελίσσεται στον χρόνο, έχουμε δύναμη και πίστη, αναγκαία στοιχεία στην πύρινη εχθρότητα του ήλιου και στοχεύουμε πάντα να βρούμε αυτό που δεν βρήκε ο Παυσανίας!
Μεσσηνιακός και Λακωνικός Κόλπος. Προσηλιακή Μάνη και Μέσα Μάνη. Τώρα ο τεράστιος βράχινος εξώστης μάς δίνει θέα προς τον Κότρωνα, το γύρισμα του καινούργιου δρόμου στο ακρωτήρι για το Σκουτάρι και βέβαια στο βάθος η Σκάλα μέχρι πέρα βαθιά τη Νεάπολη.
Στα νότια η χερσόνησος της Μάνης, μ αυτήν τη φοβερή ποικιλία στο ανάγλυφο και το πολυδαίδαλο της ακτογραμμής, συγγενεύει με τη θάλασσα μέσα από παράξενες καμπύλες, όπως παράξενα φαντάζουν για τους πολλούς και τα έθιμα των ντόπιων.
Πάμε προς τον Χαλόπυργο, και λίγο χαμηλότερα επιτέλους στα Κιόνια, σ’ έναν αρχαίο ερειπωμένο πια δίστηλο δωρικό ναό, άγνωστο για τους περισσότερους αρχαιολόγους με το φόντο της θάλασσας να δένει με την γκρίζα πέτρα και οι πεσμένοι κίονες και οι ορθογωνικοί μεγάλιθοι να αποζημιώνουν τους αναζητητές δειγμάτων αρχαϊκού τρόπου ζωής…
Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλη η ιστορία έχει μεγάλες δόσεις περιπέτειας, αφού η δράση και η ενέργεια που απαιτείται μεταφράζεται σε μια αρκετά κοπιαστική πορεία προσέγγισης και επιστροφής.
Με βήμα ταχύ τώρα προς την παμπάλαια Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου που ξανοίγεται μπροστά μας… Αγαλλίαση, ξαποσταίνουμε στη φοβερή δροσιά της σκιερής πηγής εδώ στη θέση Κουρνός, όπου αρχαίο μονοπάτι, μάλλον δρόμος λιθόστρωτος και τεράστιος, συνέδεε τα Κιόνια με τη Μονή Κουρνού και εμείς τώρα να αφήνουμε τα χνάρια μας επάνω του!
Πολύ αργότερα και μέσω κυκλικής διαδρομής περνάμε τη Βίγλα, κοντοστεκόμαστε στο Εξω Νύφι για να στείλουμε μία τελευταία ματιά εκεί που το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Να γίνουμε δηλαδή πρόσκαιροι επιβάτες μίας χρονομηχανής και με άμετρη φαντασία να αισθανθούμε σύγχρονοι του Παυσανία…

ethnos.gr

====================================================================
ΔΡΥΑΛΙ -  ΔΡΥΜΟΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΑ.


ΕΝΑΣ  ΧΩΡΟΣ  ΕΙΔΙΚΟΥ-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ   ΦΥΣΙΚΟΥ  ΚΑΛΟΣ



Οικιστικός  Ιστός  του ΔΡΥΑΛΙΟΥ  εμφανίζεται στην θέση με το σημερινό τοπωνύμιο <<  ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ >> ,Νοτιοδυτικά  από τον σημερινό οικιστικό Ιστό του Δρυαλιού  και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων  περίπου, σε ένα μικρό < οροπέδιο > το οποίο δεν είναι ορατό από την θάλασσα. Τα σημερινά ευρήματα του οικισμού αυτού δηλώνουν ότι υπήρξε οργανωμένη  οικιστική Κοινότητα με  μεγαλιθικά κτίσματα. Ένα μέρος  του οικισμού αποκαλείται << Φυλακή >>.Τόσο από την ονομασία του, όσο  και από τον σχεδιασμό και την μορφή  των εμφαινομένων  θεμελίων  του οικήματος  πρέπει πράγματι να πρόκειται  για φυλακή. Δηλαδή  στον  οικισμό αυτό  θα κατοικούσε οργανωμένη κοινωνική ομάδα  με κάποια μορφή  Νομικής και Διοικητικής  οργάνωσης και λειτουργίας.
Η άποψη αυτή ενισχύεται και διηγήσεις  που διαδίδόντο από πρόσωπα προχωρημένης ηλικίας καταγόμενα - κατοικήσαντα στο νέο οικισμό του Δρυαλιού, των οποίων οι γονείς κατοίκησαν στον παλαιό οικισμό [παληοχώρι]. Να ληφθεί υπόψη ότι μέλη οικογένειας που κατοικεί στο Δρυαλί κατοικούσαν στο Παληοχώρι.--
====================================================================
DRYALI - DRYMOS = ΔΡΥΑΛΙ -DRYMOS   ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ   ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ  ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΣΤΟ  ΔΡΥΜΟ
===================================================================


ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ  ΣΤΟ  ΔΡΥΑΛΙ
-

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΗΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΔΡΥΑΛΙΟΥ -ΔΡΥΜΟΥ



==================================================================


-
ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ 
====================================



=========================================


-

===========================================
-

=======================================

-

===========================================


-

==============================================


-

=======================================

-

=========================================



ΚΟΡΥΦΗ    ΠΡΟΦΗΤΗ   ΗΛΙΑ

 ======================================

-

========================================= 


-

====================================== 

-

==================================== 

-

==================================

-
===========================================================


Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΩΣ



--









Το Γυμνάσιον Αρεοπόλεως ιδρύθηκε σε εφαρμογή  του από 17 Οκτωβρίου 1921  Βασιλικού Διατάγματος, επί Υπουργίας  επί των Εκκλησιαστικών κ.λ.π.θεμάτων του αείμνηστου Θ. Ζαϊμη.
Με τό Β.Δ. αυτό θεσμοτέθηκαν οι Πρώτη  και Δευτέρα τάξεις.
Το σχετικό ΦΕΚ στο οποίο Δημοσιεύτηκε το ανωτέρω Β.Δ. παρατίθηται κατωτέρω.
============================================================ 






===================================

-
-------------------------------------------------------------------

--
-------------------------------------------------------------------

-
===================================

-
===================================

=============================================================

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ {Οκτατάξιο } - ENA ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΔΕΊΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ



=================================
-------------------------------------------------------------------
ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ   {Οκτατάξιο }


ΧΡΟΝΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  -   ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΗ   ΜΙΑΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ   ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 
ΣΤΗΝ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   ΣΤΗ  ΜΑΝΗ
============================================================================================ 


   
Πάντα  και όπου  σε αντικρίζω  
 με  λαχτάρασταματώ και περήφανα 
δακρύζω ταπεινάχαιρετώ  σε χαιρετώ
---------------------------------===============================---------------

ΕΘΝΙΚΟΣ  ΥΜΝΟΣ
---------------------------------------------------------------------------------------
Η  ΣΗΜΑΙΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ
==============================


ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ    ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ
Ο  ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ   ΚΑΙ  
ΜΕΓΑΛΟΣ  ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ,
ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ
ΣΤΟΝ  ΜΕΓΑΛΟ  ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ

===================================================


ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ  ΦΡΟΥΡΑ  






File:Greek revolution pistols.jpg

ΤΑ  ΟΠΛΑ  ΤΑ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ
                                                         ============= ================================== 

Η  ΠΑΤΡΙΣ ΜΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΗΜΑΝΗ
-------------------------------------------------------------------------
============================================ 
ΠΑΤΡΙΔΑ  ΣΑΝ  ΤΟΝ  ΗΛΙΟ  ΣΟΥ  
ΗΛΙΟΣ  ΑΛΛΟΥ  ΔΕΝ  ΛΑΜΠΕΙ
                 Η  ΘΕΑ  ΑΘΗΝΑ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΙΣΟΔΟΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ
{{  Η ανακύκληση  των βιοχυμών μας στις  Ρίζες  μας  συνιστούν  βασική προϋπόθεση της ηθικής  και πνευματικής ανάπτυξης μας  και δυναμώνουν την αγάπη μας  και για την γενέτειρα  μας  Γη }}.
Λεωνίδας Π.Τζεφεράκος 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ   ΣΗΜΕΡΑ


Γυμνάσιο  Αρεοπόλεως   στην δεκαετία του 50.
----------------------------------------------------------
ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ   ΜΑΝΗΣ
Ένας Ιερός  Χώρος – Ένας Ναός του πνεύματος.
Εδώ σ`αυτό το πνευματικό Εργαστήρι σε καιρούς δύσκολους –Πέτρινα  Χρόνια, Δάσκαλοι βαπτισμένοι στην κολυμβήθρα του Ελληνικού Πνεύματος –Πολιτισμού λειτούργησαν αφιερωμένοι στην αποστολή τους δοκιμαζόμενοι από  βασικές  βιοτικές ανάγκες και μετάδωσαν –χάρισαν παιδεία με πολλούς Καρπούς – μεταλαμπάδευσαν  φως πνεύματος σε παιδιά της Μάνης, τα οποία αναζητούσαν  το Φως της Παιδείας –της γνώσεως, σε συνθήκες   μεγάλης και σκληρής αντιπαλότητας με  ελλειμματική- παιδοβασανιστική  βιοτική στέρηση.
Οι Δάσκαλοι αυτοί εκπαίδευσαν  πνευματικούς Μαραθωνοδρόμους για τους κοινωνικούς αγώνες  της Ελληνικής Κοινωνίας –Πατρίδας, οι οποίοι τίμησαν και τιμούν την Ελλάδα και την Μάνη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΛΕΩΣ
1952  -  1960
ΕΝΑΣ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ  ΠΑΤΕΡΑΣ  ΠΟΛΛΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ  ΤΟΤΕ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΚΑΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΟΥ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ
ΣΤΗΝ  ΔΕΚΑΕΤΙΑ  ΤΟΥ  1950.


ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ   {Οκτατάξιο }

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ  ΜΑΣ  ΜΑΣ  ΧΑΡΙΖΟΥΝ  ΤΟ  ΖΗΝ   ΚΑΙ  ΟΙ  ΔΑΣΚΑΛΟΙ  ΜΑΣ   ΤΟ  ΕΥ  ΖΗΝ
--------------------------------------------------------------------------
 Διακρίνονται καθήμενοι οι Καθηγητές από αριστερά προς δεξιά:
1}.Ιωάννης Οικονομάκης , Μαθηματικός,- 2}.Δημήτριος Σεκούρης, Φυσικός,- 3}.Ευάγγελος  Ξενικάκης  Φιλόλογος -Γυμνασιάρχης,- 4}.Σαράντος  Ξανθουλέας, Φιλόλογος και  4}. η συμπαθέστατη Θεανώ Ψυκάκου Φιλόλογος.
 -----------------------------------------------------------------------------------


Γυμνάσιο  Αρεοπόλεως   στην δεκαετία του 50.
================================== 

ΕΥΓΕΝΗΣ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ   ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ  ΤΗΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  <<   η  ΦΩΝΗ   των απανταχού τέκων
Της ΜΑΝΗΣ >> του εκλεκτού Μανιάτη  Νικ.Καλαποθαράκου
----------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

  Μια φωτογραφία που μας φέρνει ευχάριστες μνήμες

    Εκδρομή Ογδόης και μερικών παιδιών της εβδόμης Γυμνασίου Αρεοπόλεως στον Μιστρά. Επικεφαλής  ο Γυμνασιάρχης μας Ευάγγελος Ξενικάκης και η φιλόλογος Καθηγήτρια  Ελένη  Βαβαλέα. 
Μαθητές — Μαθήτριες διακρίνονται από δεξιά:  α. Μαθήτριες 1}.Μαρία Παναγιωτοπούλου,  2}.Μαργαρίτα ικονομάκη 3}.Βασιλική Μεσάδου, 4}. Μαριγούλα Πατρικοβασιλάκου,  5}.Βασιλική Κονιστή, 6}. Ελένη Κυριακουλέα,
7}. Γαρυφαλλιά Μεράκου, 8}. Γεωργία Γουρδομιχάλη, 9}. Ελισάβετ Κωνσταντινάκου 10}.  Κατερίνα Κατσαρά.
Ομοίως 11}.  η μικρή Κατερίνα Στρατάκου - της Τρίτης Τάξεως και 12}. η Βαγγελιώ Κυριακόγκωνα (συνοδός). 
β. Μαθητές 
1}. Παναγιώτης Βλαχονικολέας. 2}.Πέτρος Τσιριγώτης,

3}. Βασίλης  Γεωργιτσόγιαννης, 4}. Παναγιώτης Γεωργαράκος,
6}. Γεώργιος Θεοδωρακάκος,  7}.  Νίκος Καλαποθάκης,
8}. Πετρούνης Νιαρχάκος,  9}. Θεόδωρος Ξιφαράς,
10}. Κων/νος Ανδρεϊκος, 11}. Πέτρος Λαγιάκος,
12}. Πέτρος Κατσιόρχης, 13}. Παύλος Λαγιάκος,
14}. Ιωάννης Εξαρχάκος, 15}. Αντώνης Μακαρούνης,
16}. Αδελφοί Βουτηράκου, 17 }.Δημήτρης Οικονομάκης,
18 }.  Γιώργος Γατέας, 19}. Δημήτρης Σάββαρης,
20}. Ιωάννης Λαγούδης,  21}. Δημήτρης Κουφόγιαννης,
22}.  Παναγιώτης Μακαρούνης, 23}. Γεώργιος Σκάτζικας,
24}. Νίκος Πατρινέλλης, 25 }. Μιχάλης Δαβάκης και
26}. Κων/νος   Σπηλιώτης.  27 }. 
Η φωτογραφία και τα ονόματα προσφέρθηκαν από το στρατηγό ε.α. Πετρούνη  Νιαρχάκο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Ενημερωτικό Σημείωμα .
Εκ μέρους της Ιστοσελίδας μας  παρακαλείται όποιος δύναται  να προσδιορίσει  τα προαναφερόμενα
 πρόσωπα στην φωτογραφία, να σημειώσει  τον αύξοντα αριθμό της λίστας στο πρόσωπο που αντιστοιχεί, πάνω στη φωτογραφία και να μας επιστρέψει την σχετική ενημέρωση  στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
 tzeferakoslp@gmail.com,
ενδεχομένως ο αγαπητός μας κ. Πετρούνης Νιαρχάκος, τον οποίο ειδικώς παρακαλώ.
Εκτιμούμε ότι η συμπλήρωση της Λίστας συνιστά  σεβασμό στο Γυμνάσιο μας και στην ευεργετική λειτουργία του, αλλά και στα εκλεκτά παιδιά της Μάνης,  που εμφαίνονται στην φωτογραφία, πραγματικούς  κοινωνικούς αγωνιστές στα πέτρινα χρόνια, μέσα στα μαρμαρένια αλώνια.
Λεωνίδας π. τζεφεράκος {  τηλ. 6937266208 -  }.

======================================================================= 

ΜΑΘΗΤΕΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ
7ης τάξης  Σχολ. έτους 1952 - 1953
------------------
Όρθιοι από δεξιά προς αριστερά. 1}. Ευάγγελος  Τζεφεράκος Διευθυντής Υπουγείου Παιδείας  εν συντάξει, 2}.Λεωνίδας Λαγιάκος, 3} Δημήτριος  Μεσίσκλης Διευθυντής Υπουγείου Εθνικής Αμυνας   εν συντάξει 4}. Αντώνιος  Λυράκος, Πλοίαρχος Ε.Ν.  5}. Ιωάννης Λιουνέας  Υπστράτηγος  ΕΛ.ΑΣ. α.ε. 6}.Γεώργιος  Μοτσάκος , 7}. Δημήτριος Τσοτάκος  Διευθυντής  ε.σ. στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Καθήμενες από δεξιά προς αριστερά 1}  .............Αντωνοπούλου [από το Κουσκονι ] 2 }............... 3}. ..... Μοσχάβάκου  [από το Κουσκούνι]  4}.Βούλα  Αβραμάκου[ από τη Γέρμα]. 5]. Σταυρούλα  Μαριόλη [από τον Κάβαλο ].
===================================================

ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ.
ΕΝΑ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ  ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950
-------------------------------------------------------------------------------------------

{{  Παναγιώτης  Παπαδοθωμάκος -
Μαθητής  Γυμνασίου Αρεοπόλεως με  τον εκλεκτό και στοργικό πατέρα του}}
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ  ΣΤΟΡΓΗΣ  ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΓΙΑ  ΠΑΙΔΕΙΑ    ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΑ   ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ  ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ  ΑΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ . ΕΔΩ  ΑΝΑΣ  ΓΕΝΑΙΟΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ  ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ   ΓΙΑ  ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ  ΓΥΟ  ΤΟΥ   ΓΙΑΤΙ  ΓΝΩΡΙΖΕΙ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ  ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΑΝ  ΑΥΤΟ  ΤΟΝ  ΠΑΤΕΡΑ  ΣΤΗ  ΜΑΝΗ  ΥΠΉΡΞΑΝ  ΠΟΛΛΟΙ  ΠΑΤΕΡΕΣ  ΚΑΙ  ΜΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ   ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ  ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ  ΘΥΣΙΕΣ.   
========================================================================
ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΚΙΤΤΑΣ      1934

=====================================================================
Μία  Φωτογραφία, πάνω στην  οποία δυνάμεθα  να αναπολήσουμε - αναλογιστουμε την ζωή  και κυρίως την Παιδεία στη Μάνη στη δεκαετία του 1930.Πραγματικά παιδεία στα μαρμαρένια αλώνια  με ηρωϊκούς Δασκάλους και Μαθητές που διψούν για μάθηση -παιδεία 
-------------------------------------------------------------------------------------- 

                 Εισήγηση- Παράκληση : Παρακαλείται όποιος δύναται να προσφέρει κάποια συμπληρωματκή
ενημέρωση πάνω στην φωτογραφία αυτή να μας ενημερώσει στην Διε;ύθυνση : tzeferaakoslp@gmail.com
===========================================================================


=========================================== 


Στην είσοδο του σχολείου της Αρεόπολης το 1939 με τους καθηγητές της χρόνιάς από αριστερά: Δεμέστιχας (μαθηματικός) και πίσω του Παπαδόδημας (φιλόλογος), δύο αγνώστων στοιχείων, η Ελένη Κρητικού (γαλλικών), πίσω ο γέροντας επιστάτης Διονύσης Μάνιαρης ή Σασανάς (πέθανε άνω των 100 ετών) και προτελευταίος δεξιά ο Τζανέτος Χαλουλάκος (φυσικός) οι άλλοι δύο γύρω του αγνώστων στοιχείων.
Φωτ. Έλλη Αλέπη - Μανωλάκου
Από το περιοδικό ''ΜΑΝΗ'' του Γιώργου Δημακόγιαννη


======================================================================================




Μια τάξη του Γυμνασίου Αρεοπόλεως μαζί με τους καθηγητές 
Οικονομάκη και Νικολαράκου Φωτ. Έλλη Αλέπη - Μανωλάκου
Από το περιοδικό ''ΜΑΝΗ'' του Γιώργου Δημακόγιαννη





======================================================================================================================

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Γυμνάσιο – Λύκειο Αρεόπολης: με τα φτερά της τεχνολογίας στο μέλλον!
Η Μέσα Μάνη ευγνωμονούσα! Μόνο αυτός ο τίτλος θα ταίριαζε στον τ. Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θεόδωρο Εξαρχάκο όσο και στους καθηγητές-Ήρωες της έδρας που έθεσαν τα φτερά της τεχνολογίας στη διάθεση της μαθητιώσας νεολαίας του τόπου μας. Έτσι που οι νέοι μας να έχουν ευκαιρίες που δεν έχουν αντίστοιχα σχολεία των Αθηνών!
Δεν έχει (ηθικά) επιβραβευτεί ως τώρα μια καθηγήτρια που έδωσε πολλά στον τόπο μας – καλή της ώρα όπου κι αν βρίσκεται – δημιουργώντας την ιστοσελίδα (site) του ιστορικού Γυμνασίου και Λυκείου Αρεόπολης (www.pi.schools.gr/sxoleia/gym_lyk_areopolis/) , τη σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet) και τη χρήση του σε μεγάλες ομάδες μαθητών και μαθητριών και μάλιστα εκτός ωρών του σχολικού προγράμματος! Είναι η Φανή Πύρζα, καθηγήτρια πληροφορικής που δεν λειτούργησε σαν δημόσιος υπάλληλος αλλά σαν εμπνευστής και πρωτοπόρος λειτουργός. Με τη συμπαράσταση της Δ/ντριας του Γυμνασίου Ζαχαρούλας Σερεμετάκη-Σπυριούνη, του Λυκείου Φωτεινής Λαγγούση-Κοιλάκου και όλων των καθηγητών, με ξεχωριστά αξιομνημόνευτους τους/τις: Κωνσταντία Καρβούνη, Αγγελική Τσιλίκα, Γιώργο Κοιλάκο, κ.α., άνοιξε στο κτίριο του σχολείου Μ.Ε. της Μέσα Μάνης ένα παράθυρο στον κόσμο που είθε να συνεχίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές διάδοχοί ης. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα λόγια της, από την παρουσίαση της προσπάθειας που αξίζει να προσεχθούν από όλους μας:

«Με μεγάλη χαρά ήμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των μαθητών που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αυτής της σχολικής χρονιάς, με αντικείμενο τους Η/Υ και το Internet.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαζί με μια ομάδα μαθητών της Γ Γυμνασίου που αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα της προσπάθειας και συμπληρώθηκε στην πορεία με μαθητές άλλων τάξεων του γυμνασίου και Λυκείου αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα πέρα από το σχολικό ωράριο, οργανώνοντας συναντήσεις τα απογεύματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα στενά πλαίσια του 45λεπτου δεν επαρκούσαν για την ουσιαστική επαφή και την δημιουργική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Βασική προϋπόθεση για την δραστηριότητα αυτή ήταν η θέληση και η εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που χωρίς την φαντασία τους την εργατικότητα και τη δίψα τους για δημιουργία δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε την δραστηριότητα αυτή. Όμως η ψυχική διάθεση δεν είναι πάντοτε αρκετή αλλά απαιτείται κι η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Σε αυτό το σημείο υπήρξε καθοριστική η συμβολή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και προσωπικά του κ. Εξαρχάκου ο οποίος μερίμνησε για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου πληροφορικής με 5 σύγχρονους Η/Υ. Αν και η δραστηριότητα αυτή δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε κάποια κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας, καταφέραμε όμως να αξιοποιήσουμε τον υπάρχοντα σύγχρονο εξοπλισμό του σχολείου ο οποίος είχε προέλθει από άλλα πειραματικά προγράμματα που είχαν αναλάβει κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά οι συνάδελφοι καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι σκοποί της δραστηριότητας αυτής είναι πολυδιάστατοι και δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια της ανάπτυξης δεξιοτήτων πάνω στην χρήση των Η/Υ και του Ιinternet. Ο βασικός στόχος ήταν να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός καινούριου μέσου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών του Διαδικτύου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μάνη είναι ένας τόπος απομακρυσμένος από τα κέντρα αποφάσεων και για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να παίξουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν τον τόπο τους για να μην ερημωθεί θα πρέπει να επιβιβαστούν στο τρένο της Τεχνολογίας το συντομότερο

δυνατό. Το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν δυσπρόσιτους τόπους κοντά στο κέντρο. Επομένως τα παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοια εφόδια ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρει η τεχνολογία.

Έτσι ανοίγεται ένα νέο παράθυρο στον Ευρύτερο Ελλαδικό αλλά και Παγκόσμιο χώρο γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους νέους να αποβάλουν οποιαδήποτε αίσθηση απομόνωσης και να δουν τον τόπο τους ως μια ζωντανή πραγματικότητα που παρακολουθεί, συμμετέχει και αφουγκράζεται τις εξελίξεις. Όμως η γνωριμία με τον κόσμο δεν είναι αυτοσκοπός. Μέσα στα πλαίσια της δραστηριότητας δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν περισσότερο τον τόπο τους, να μελετήσουν την ιστορία του, να παρατηρήσουν μνημεία και να καταγράψουν παραδόσεις.
Επιπλέον τέτοιου είδους ομαδικές δραστηριότητες αναπτύσσουν την κοινωνικότητα των παιδιών. Τα βοηθούν να ξεπεράσουν τα στενά πλαίσια της ατομικής προσπάθειας που έχει επίκεντρο το εγώ και μέσα από τις συλλογικές ευθύνες που αναλαμβάνουν, μαθαίνουν να δρουν ως ομάδα. Έτσι βιώνουν αξίες όπως η κοινωνική ευθύνη, η αλληλεγγύη και συνειδητοποιούν της αναγκαιότητας της συνεργασίας. Τέτοιες προσπάθειες δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε νέους προσανατολισμούς, να ανακαλύψουν να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να διοχετεύσουν την ζωντάνια τους σε δημιουργικές κατευθύνσεις.

Συνειδητοποιούν της πρακτική αξία των θεωρητικών γνώσεων που απαιτούν κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής και έτσι συνδέεται το σχολείο με την ζωή. Τέλος μέσα στα πλαίσια τέτοιου είδους δραστηριοτήτων αναδεικνύετε άλλη μια δυνατότητα: Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας κοινωνικής ζωής ενός τόπου. Μπορεί να υπάρξει ως ένας χώρος όπου οι μαθητές αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Συγκεντρώνονται και ανταλλάσσουν ιδέες, παίρνουν πρωτοβουλίες, δημιουργούν φιλίες και παράγουν έργο το οποίο στη συνέχεια μπορούν να το παρουσιάσουν στην κοινωνία μέσα στην οποία ζουν, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή σχέση αλληλεπίδρασης με αυτή»

================================================================


H μάνα μας η Mανιάτισσα


Toυ Σταύρου Πετροπουλάκου
Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω
Xέρια ροζιασμένα απ’ τις δουλειές. Πρόσωπο χαρακωμένο κι ας μην είχε περάσει τα σαράντα. Oι ρυτίδες ίδιες λαμπερές ηλιαχτίδες ξεκινούσαν απ’ τα ολοφώτεινα μάτια της, στεφάνωναν το γλυκό πρόσωπό της και σκόρπιζαν ολόγυρα καλοσύνη, αγάπη, ομορφιά.
Aχάραγα ξεκινούσε για τις δουλειές στα χωράφια και γυρνούσε στο χωριό, μετά το χτύπημα της καμπάνας του εσπερινού, λίγο πριν σουρουπώσει. Πάντα θα είχε βρει κάτι να ζαλωθεί. Aν όχι τίποτε άλλο λίγα ξύλα για το φωτογάνι. Aπαραίτητα για ζεστασιά το χειμώνα και για μαγείρεμα όλο το χρόνο.


Η φωτογραφία είναι απο το λεύκωμα "Μάνη άνθρωπος και τόπος¨ Εκδόσεις "Δεσμός"

Στη μπροστοποδιά της, που γύριζε τις άκρες της και τις έδενε στη μέση σχηματίζοντας σακούλα, θα είχε πάντα κάποιο σύκο, κάποιο αχλάδι, κάποιο σταφύλι για τα παιδιά.
Aκουμπούσε στο πεζούλι της αυλόπορτας για να ξεζαλωθεί. Nα μπει στο φτωχικό σπιτάκι, να βγάλει την μπόλια απ’ το κεφάλι της και να ρίξει μια χούφτα νερό στο κουρασμένο πρόσωπό της. Nα κάνει το σταυρό της ευχαριστώντας το Θεό, που πήγε καλά η μέρα κι αμέσως μετά ν’ αρχίσει τις δουλειές του σπιτιού. Στο βραδινό τραπέζι όταν έβλεπε όλη την οικογένεια γύρω της, με το «γέρο» της στην κεφαλή του σοφρά, απλωνόταν στο κουρασμένο πρόσωπό της μια απέραντη γαλήνη, που την έκανε ίδια Παναγιά.
Για να κερδίζει χρόνο ζύμωνε πάντα νύχτα και φούρνιζε ξημερώματα. Bέβαια με τις δουλειές του σπιτιού ασχολιόταν λίγο και κυρίως όταν ο χρόνος ή ο καιρός δεν επέτρεπαν δουλειές στα χωράφια που ήταν τόσο πολλές, βότανος, θέρος, αλώνι, αμπέλι, ελιές. Mάζευε και το τελευταίο στάχυ στο θέρο και την τελευταία ελιά του χαμολογιού το χειμώνα. Tίποτε δεν έπρεπε να πάει χαμένο. Δεν υπήρχε περιθώριο για απώλειες. Oι ανάγκες μεγάλες.
Όταν ο καιρός δεν επέτρεπε τις εξωτερικές δουλειές καθόταν στον αργαλειό να υφάνει προικιά για τις κοπέλες. Aλλοτε έπιανε το χερόμυλο και άλεθε το χόντρο της χαράς ή της λύπης συνοδεύοντας το άλεσμα, κατά την περίσταση, με τραγούδια ή μοιρολόγια, που τόσο καλά έλεγε στα ψίκια ή τα ξόδια.
Tα Σάββατα γινόταν εμπόρισσα στο παζάρι της Aρεόπολης. Aπλωνε την πραμάτεια της, λίγες μυζηθρούλες από τα λιγοστά προβατάκια της, λίγες καλαματιανές ελιές, λίγα ξερά σύκα και το καλοκαίρι σταφύλια και σύκα νωπά. Mε τις εισπράξεις ψώνιζε για το σπίτι. Λίγο ρύζι. Λίγα μακαρόνια και κανένα φύλλο μπακαλιάρο καμιά φορά.
Aκόμη φρόντιζε πάντα να κρύβει στην άκρη της μπόλιας της λίγες δραχμούλες για να τις δώσει κρυφά από το «γέρο» της στο κορώνι τους, που σπούδαζε στο Γυμνάσιο της Aρεόπολης. Nα μάθει γράμματα το παιδί. Nα ζήσει καλύτερα απ’ αυτήν.
Tο «παιδί» έμαθε κάποια γράμματα. Γέρασε. Eκανε και κείνο παιδιά. Δεν ξέχασε όμως ποτέ τη μάνα του. Που είναι η μάνα σου, η μάνα μου. H Mάνα μας η Mανιάτισσα


==================================================================








"ΜΑΝΗ Χθες, σήμερα, αύριο"Διμηνιαίο περιοδικό - Έδρα: Αρεόπολη Μάνη

T11.jpg (66779 bytes)
Τεύχος 11
Ιούλιος - Αύγουστος 2003
T10.jpg (43924 bytes)
Τεύχος 10
Μάιος - Ιούνιος
2003
T9.jpg (83243 bytes)
Τεύχος 9
Μάρτιος - Απρίλιος 2003
T8.jpg (65718 bytes)
Τεύχος 8
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2003
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2002Τεύχος 7
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2002
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2002Τεύχος 6
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2002
Ιούλιος - Αύγουστος 2002Τεύχος 5
Ιούλιος - Αύγουστος 2002
Μάιος - Ιούνιος 2002Τεύχος 4
Μάιος - Ιούνιος
2002
Μάρτιος - Απρίλιος 2002Τεύχος 3
Μάρτιος - Απρίλιος 2002
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2002Τεύχος 2
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2002
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2001Τεύχος1
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2001