Σελίδες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΑΡΕΟΠΟΛΗ - ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Αρεόπολη Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

(Ανακατεύθυνση από Αρεόπολη)

Συντεταγμένες: 36°39′57″N 22°22′54″E
 ============================================
Η εκκλησία των  Ταξιαρχών στην Αερόπολη
Η Αρεόπολη είναι χωριό της Ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Αποτελεί έδρα του Δήμου Οιτύλου και έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.
Παλαιότερα η κοινότητα Αρεόπολης της επαρχίας Οιτύλου της Λακωνίας περιελάμβανε τα χωριά και τους συνοικισμούς Δρυάλια, Κουσκούνι, Κριαλιάνικα, Λαγοκοίλι και Λιμένι. Ο πληθυσμός της Αρεόπολης το 1950 αριθμούσε 1.380 κατοίκους και της όλης τότε κοινότητας 1.940 κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας κατά την απογραφή του 2011 είχε 888 κατοίκους.[1]


Πίνακας περιεχομένων


Γεωγραφία

Η Αρεόπολη είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, το λεγόμενο Λιμένι, που αποτελεί και το επίνειο αυτής. Η περιοχή της παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, λίγα σιτηρά, και αξιόλογη κτηνοτροφία. Είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων. Στο Λιμένι διασώζεται παλιός πύργος της οικογενειάς τους.

Ονομασία

Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα ή Τζίμοβα. Κατά μια εκδοχή, η ονομασία οφειλόταν σε πρόσφυγες που ήρθαν από το Τσιμόβασι της περιοχής της Σμύρνης[εκκρεμεί παραπομπή]. Επικρατέστερη όμως είναι η εκδοχή ότι η Τσίμοβα είναι σλαβική λέξη και σημαίνει «πόλη του διαβόλου» ή «μικρός κάμπος». Η παλαιότερη αναφορά για την Τσίμοβα υπήρχε σε ένα χαμένο σήμερα χειρόγραφο της μονής Ντεκούλου, όπου αναφέρονται το 1200 ως κάτοικοί της οι οικογένειες Αλέπη, Μπαρέλου, Τσατσούλη, Φουρναράκου, Χρυσικάκη, Κουτσουλιέρη και ο Εβραϊκής καταγωγής Πουλαντζάς. Η πρώτη έγκυρη αναφορά είναι ένα έγγραφο του 1336, όπου οι βασιλείς της Νάπολης παραχωρούν στον Νικολό Ατσαγιόλι σειρά από αγρούς στην Καλαμάτα και τη Μάνη, μεταξύ των οποίων και περιοχές στο χωριό Τσίμοβα.

Ιστορία

Γενικά για το πότε κτίστηκε η πόλη δεν είναι γνωστό γιατί μόνο παραδόσεις υπάρχουν. Κατά μια εκδοχή κτίστηκε από τους απογόνους του Μιχάλη Καρδιανού (γενάρχη των πλέον επιφανών οικογενειών και ιδρυτή των περισσοτέρων χωριών της Μάνης). Κατ' άλλη εκδοχή από τους απογόνους δύο αδελφών που καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους έφυγαν από την Καλλίπολη της Θράκης και εγκαταστάθηκαν στο Οίτυλο. Ο εκπληκτικός τους πολλαπλασιασμός τους ανάγκασε να φύγουν από το Οίτυλο και να ιδρύσουν την Τσίμοβα. Από αυτούς προήλθαν οι τέσσερις οικογένειες της Τσίμοβας: Τωρναριάνοι, Τσαλαπιάνοι, Πουνεντιάνοι, Γεωργιάνοι.
Σε αυτόν τον χώρο συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες όπου και ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821. Η Σημαία αυτή της Αρεόπολης ήταν λευκή και έφερε διάφορα εθνικά σύμβολα. Διασώθηκε και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Τοπική εθνική εορτή (αργία) είναι η παραπάνω ιστορική ημερομηνία όπου κατ΄ έτος μετά τη δοξολογία ακολουθεί αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.
Εκκλησιαστικά η Αρεόπολη υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου και ειδικότερα στην Αρχιερατική Περιφέρεια Μέσης και Οιτύλου. Ο κύριος ναός της Αρεόπολης είναι αφιερωμένος στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες. Η παραλία της Αρεόπολης αστυνομεύεται από τη Λιμενική Αρχή Γυθείου.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα μνημεία είναι οι παρακάτω εκκλησίες του οικισμού.

  • Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, με σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
  • Οι μικρές, λιτές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αι.), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.
  • Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.
  • Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με όμορφα λαϊκά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.
  • Ο Άγιος Νικόλαος (1807) με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη.
  • Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
  • Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.
Στα περίχωρα της πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο, η Παναγία η Κοντοριάνικη, ο κοιμητηριακός Άγιος Νικόλαος, το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο, το μοναστήρι Άγιοι Πάντες στα Ξιφαριάνικα με τοιχογραφίες του 1767 και η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Πληθυσμός (Ιστορικά)


Έτος Πληθυσμός Διαφορά
1991 931
2001 988 +57 / +6,1 %
2011 888 -100 / -10,1 %

Αρχαιολογία


Σε αυτόν τον χώρο ύψωσαν τη Σημαία της Εθνεγερσίας 17/3/1821
Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη ενδείξεις και μαρτυρίες αρχαιολογικού και παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Πολλά σπήλαια της περιοχής έχουν ερευνηθεί, τουλάχιστον επιφανειακά, και έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Από τις γνωστότερες αρχαιολογικά θέσεις της περιοχής είναι το σπήλαιο Απήδημα.

Πηγές


  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.3ος, σ.485.
  • Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, "Ιστορία της Μάνης". εκδόσεις Παπαδήμας, Αθήνα 1996.
  • Δασκαλάκη Α. "Η ΜΑΝΗ και η Οθωμανική Αυτοκρατορία 1453-1821". εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 2001.
  • "Η Μάνη μέσα στους αιώνες", Α' Συμπόσιον 1997, εκδόσεις Δήμου Αρεόπολης.
  • Νικόλαος Δρανδάκης. "Σχεδίασμα καταλόγου των τοιχογραφημένων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ναών Λακωνίας". Αθήνα 1996.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι



Commons logo

Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα










==================================================================


ΑΑΡΕΟΠΟΛΗ


ar_petr012.jpg (117697 bytes)Χτισμένη στο κέντρο της χερσονήσου της Μάνης, στα νότια του μεγάλου λαγκαδιού που κόβει στα δυο την οροσειρά του Ταϋγέτου, στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, σε βραχώδες οροπέδιο (υψ. 250μ.) και με θέα προς τα δυτικά στο Μεσσηνιακό κόλπο, δεσπόζει η ιστορική Αρεόπολη. H Τσίμοβα, όπως ονομαζόταν η Αρεόπολη ως το 1836, ονομάσθηκε Αρεόπολη με διάταγμα του Όθωνα, για να τιμηθεί η πολεμική αρετή των Μανιατών. Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι απ’ τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδος.

areopoli02.JPG (29310 bytes)Μαρτυρείτε από τα μεσαιωνικά χρόνια, αλλά ξεχώρισε ιδιαίτερα στη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων, οπότε και αναδείχτηκε σε αξιόλογο κέντρο με την αύξηση του εμπορίου και κάτω από την ηγεσία του ισχυρού γένους των Μαυρομιχαλαίων, των οποίων υπήρξε η κοιτίδα.

Κράτησε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του Απελευθερωτικού Αγώνα. Βλέποντας κανείς πάνω από τους πέτρινους τοίχους και τα σπίτια των στενών δρόμων της Αρεόπολης, τους πύργους, των οποίων τα ονόματα αποτελούν τη σφραγίδα των φημισμένων οικογενειών του χωριού και της ιστορίας, γίνεται μάρτυρας της λαμπρής ιστορίας αυτού του τόπου. Από αυτόν τον ιερό τόπο, τον αδούλωτο, στις 17 Μαρτίου του 1821 το λάβαρο της επανάστασης κυμάτισε στην ομώνυμη, σήμερα, πλατεία, κάνοντας όλες τις σκλαβωμένες ψυχές του γένους να φτερουγίσουν προς την ελευθερία.

Το παλαιότερο τμήμα του οικισμού εκτείνεται προς τα δυτικά. Πυκνοχτισμένο, με στενά δρομάκια, διατηρεί έντονα τον ιστορικό παραδοσιακό χαρακτήρα του. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μεσομανιάτικα σπίτια και τους απλούς παλαιούς πύργους υψώνονται οι επιφανείς προεπαναστατικές και μετεπαναστατικές κατοικίες των ισχυρών οικογενειών, που συνδυάζουν οχυρή οργάνωση και μεγαλοπρέπεια.
areopoli04.JPG (83059 bytes)Σταδιακά η Αρεόπολη αναπτύχθηκε σε δραστήρια αγορά σημαντική για όλη τη Μάνη. Δημόσιες υπηρεσίες, Σχολεία, Κέντρο Υγείας, Τράπεζα και άλλες δραστηριότητες δίνουν στην Αρεόπολη τον υπερτοπικό της χαρακτήρα. Τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες εξυπηρετήσεις. Η πλατεία Αθανάτων, όπου και το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνει σήμερα την κίνηση και την αναψυχή.

ar_kap02.JPG (37383 bytes)Αξιοθέατα μνημεία είναι οι εκκλησίες του οικισμού:
–Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, με σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
–Οι μικρές, λιτές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αι.), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.
–Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.
–Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με όμορφα λαϊκά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.
–Ο Άγιος Νικόλαος (1807) με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη.
–Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
–Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.

Στα περίχωρα της πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο, η Παναγία η Κοντοριάνικη, ο κοιμητηριακός Άγιος Νικόλαος, το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο, το μοναστήρι Άγιοι Πάντες στα Ξιφαριάνικα με τοιχογραφίες του 1767 και η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
ar_agathanas.JPG (23315 bytes)
Άγιος Αθανάσιος
ar_agioan01.JPG (44655 bytes)
Άγιος Ιωάννης
ar_petr03.jpg (15233 bytes)
Η πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη
areopoli03.JPG (29184 bytes)
Αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο Καλαποθαράκου
ar_tax01.JPG (22438 bytes)
Ταξιάρχης
ar_tax04.jpg (94334 bytes)
Ταξιάρχης - Αφιερωματική επιγραφή
ar_taxiar05.jpg (86279 bytes)
Ανάγλυφα Ταξιάρχη
 tsipiotisa01.jpg (35411 bytes)
Παναγία η Τσιπιώτισσα

====================================================================

ΠΛΑΤΕΙΑ  ΑΘΑΝΑΤΩΝ -  ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ
=================================================
ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ   ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
================================================================
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.Ν.ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
=============================================

=========================================================
--------------------------------------------------------------------------------------------


 ΔΡΟΜΟΣ  ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ
-----------------------------------------------------------------------------------------
 ΑΡΕΟΠΟΛΗ
---------------------------------------------------------------------------------
 Ι.Ν.ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
----------------------------------------------------------------------
-
ΠΑΛΙΟ  ΕΛΕΟΤΡΙΒΕΙΟ  ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.


 
ΑΝΤΙΓΟΝΗ  ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ  - 
 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
====================================

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΚΤΑΤΑΞΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ { ΟΚΤΑΤΑΞΙΟ } ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΗΣ

  ΑΡ Ε Ο Π Ο Λ Ε Ω Σ     Μ Α Ν Η Σ 

Ο Κ Τ Α Τ Α Ξ Ι Ο    Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο.
Α Ρ Ε Ο Π Ο Λ Ε Ω Σ    Μ Α Ν Η Σ    ΟΚΤΑ Τ Α Ξ Ι Ο    Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο

  ================================================================================= 
 Ι
ΟΚΤΑΤΑΞΙΟ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ  Α Ρ Ε Ο Π Ο Λ Ε Ω Σ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ   Μ Α Ν Η Σ
ΙΔΡΥΣΗ:






Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ {Οκτατάξιο }

============================================================

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ {Οκτατάξιο } - ENA ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΔΕΊΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.



       ΓΥΜΝΑΣΙΟ      ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ   {Οκτατάξιο }



Συνοπτική ιστορία του γυμνασίου και λυκείου Αρεοπόλεως Μάνης.


Οι Μανιάτες στρατεύονταν ασμένως στα σαλπίσματα του Άρη, θεού του πολέμου, αλλά και την Αθηνά, θεά της σοφίας, απεριόριστα σέβονταν και θαύμαζαν. Επίμονο αίτημά τους μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους ήταν να γίνουν σχολεία στη περιοχή τους, να μάθουν γράμματα τα παιδία τους, να γίνουν άνθρωποι, όπως έλεγαν.

          Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του γυμνασίου Γυθείου[1885] ιδρύεται το γυμνάσιο Αρεοπόλεως [βδ της 17-10-1821, ΦΕΚ Α 203/21-10-1921].

          Τη πρώτη χρονιά το γυμνάσιο [η πρώτη τάξη δηλαδή, μόνη άλλωστε] στεγάσθηκε στην εκκλησία Παναγία η Γιωργιάνικη και ακολούθως στον πύργο του Στυλιανού Μαυρομιχάλη [τον καλούμενο σήμερα Παλιό Γυμνάσιο] και στη συνέχεια [1930-31] στο σημερινό κτίριο που κτίσθηκε [1925-30] στη θέση Σταφυλάδες [και Βασιλούδες].

          Μέρος του οικοπέδου δώρισε [1924] η Αικατερίνη Φραντζεσκάκη-Τζαούτου και τα υπόλοιπα τμήματα αγοράσθηκαν ή απαλλοτριώθηκαν. Για την ανέγερση του κτιρίου συστήθηκε ερανική επιτροπή από τον γυμνασιάρχη, καθηγητές και παράγοντες της Αρεόπολης οι οποίοι περιερχόμενοι τα χωριά της Μάνης συγκέντρωναν χρήματα. Ένα σημαντικό ποσόν κατέβαλε το Ελληνικό δημόσιο ενώ επίσης μεγάλο ποσόν έδωσε και ο Πέτρος Μαυρομιχάλης. Έδωσαν επίσης τον οβολό τους πολλοί φτωχοί Μανιάτες και άλλοι προσέφεραν υλικά καθώς και τη προσωπική τους εργασία. Και έτσι το σχολείο κτίσθηκε ‘’… λιτά, απλόχωρα, μεγάλο, γερά θεμελιωμένο, μακριά από της χώρας τ΄ ανήλιαγα σοκάκια με τα πορτοπαράθυρα περίσσια, νάρχεται ο κυρ- ήλιος διαφεντευτής…’’ [Παλαμάς].

          Τα Μανιατάκια επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τα γράμματα και μερικά κατέλαβαν περίοπτες θέσεις στη πολιτική, στις επιστήμες, στην οικονομία, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

          Στους καλλίτερους μαθητές χορηγείτο προπολεμικά το βραβείο Πέτρου Μαυρομιχάλη και μεταπολεμικά για μερικά χρόνια το βραβείο Πέτρου Κουράκου-Μαυρομιχάλη και Γιώργου Τσιμπιδάρου-Φτέρη ενώ χορηγίες προσέφεραν και άλλοι καθώς και απόφοιτοι του σχολείου.

          Στη διάρκεια της κατάστασης [κατοχή και εμφύλιο] το σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του με πολλά προβλήματα εξαιτίας έλλειψης καθηγητών αλλά και της κατάληψής του από τα ιταλικά στρατεύματα.

          Στις δεκαετίες που ακολούθησαν ο αριθμός των μαθητών του συνεχώς μειωνόταν λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων.

          Τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν σημαντικές προσθήκες στο αρχικό κτίριο και αρκετές μεταβολές στο γήπεδό του ενώ ένας σημαντικός αριθμός των μαθητών προέρχεται από παιδιά αλλοδαπών κυρίως από την Αλβανία που οι γονείς τους εργάζονται στη Μάνη.

          [Περισσότερα βλ. Σταύρου Πατρικουνάκου, Η ιστορία του γυμνασίου και λυκείου Αρεοπόλεως, Η Μάνη κατά τον εικοστό αιώνα και του ίδιου, Τα αίτια ακμής της Αρεόπολης και παρακμής του Οιτύλου. Αντίτυπα των βιβλίων έχουν χορηγηθεί στις βιβλιοθήκες Αρεόπολης, Γυθείου, Σπάρτης, Βουλής των Ελλήνων, Εθνική και άλλες].                                  


============================================
Γυμνάσιο  Αρεοπόλεως   στην δεκαετία του 50.
======================================================================== 


ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΗΣ  8ης  ΤΑΞΕΩΣ  ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  1959

{ Ευγενής προσφορά του εκλετού Μανιάτη- Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . 

κυρίου  Θεόδωρου Κατσιώρχη}.

στο κοινό Πνευματικό εργαστήρι μας - στο Γυμνάσιο - Οκτατάιο- Αρεοπολεως}.
{ Αγαπητέ μου Θεόδωρε  σε ευχαριστώ πολύ και αναμένω  να μιμηθούν την ευγενή 
προσφορά σου στην Ιστοσελίδα μας και άλλοι  Συμπατριώτες μας, οι οποίοι δοκιμάστικαν
 και ευδοκίμησαν σε  αυτό.

{Η Διεύθυνση της Ιστοσελίδας μας.}
 ====================================================================
ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΠΕΤ.ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ  1957
----------------------------------------------------------------------------------------------------------=====
ΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ  ΤΗΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  <<   η  ΦΩΝΗ   των απανταχού τέκνωνΤης ΜΑΝΗΣ >> του εκλεκτού Μανιάτη  Νικ.Κα
====================================================================

ΕΥΓΕΝΗΣ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ   ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ  ΤΗΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  <<   η  ΦΩΝΗ   των απανταχού τέκνωνΤης ΜΑΝΗΣ >> του εκλεκτού Μανιάτη  Νικ.Καλαποθαράκου
----------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
  Μια φωτογραφία που μας φέρνει ευχάριστες μνήμες

    Εκδρομή Ογδόης και μερικών παιδιών της εβδόμης Γυμνασίου Αρεοπόλεως στον Μιστρά. Επικεφαλής  ο Γυμνασιάρχης μας Ευάγγελος Ξενικάκης και η φιλόλογος Καθηγήτρια  Ελένη  Βαβαλέα. 
Μαθητές — Μαθήτριες διακρίνονται από δεξιά:  α. Μαθήτριες 1}.Μαρία Παναγιωτοπούλου, 
 2}.Μαργαρίτα ικονομάκη
 3}.Βασιλική Μεσάδου, 
4}. Μαριγούλα Πατρικοβασιλάκου,  
 5}.Βασιλική Κονιστή,
 6}. Ελένη Κυριακουλέα,
7}. Γαρυφαλλιά Μεράκου, 
8}. Γεωργία Γουρδομιχάλη, 
 9}. Ελισάβετ Κωνσταντινάκου 
10}.  Κατερίνα Κατσαρά.Ομοίως 
11}.  η μικρή Κατερίνα Στρατάκου - της Τρίτης Τάξεως και 
12}. η Βαγγελιώ Κυριακόγκωνα (συνοδός). 
β. Μαθητές 
1}. Παναγιώτης Βλαχονικολέας. 2}.Πέτρος Τσιριγώτης, 
3}. Βασίλης  Γεωργιτσόγιαννης,
 4}. Παναγιώτης Γεωργαράκος,6}. Γεώργιος Θεοδωρακάκος,  
7}.  Νίκος Καλαποθάκης,
8}. Πετρούνης Νιαρχάκος,  9}. Θεόδωρος Ξιφαράς,
10}. Κων/νος Ανδρεϊκος, 11}. Πέτρος Λαγιάκος,
12}. Πέτρος Κατσιόρχης, 13}. Παύλος Λαγιάκος,
14}. Ιωάννης Εξαρχάκος, 15}. Αντώνης Μακαρούνης,
16}. Αδελφοί Βουτηράκου, 17 }.Δημήτρης Οικονομάκης,
18 }.  Γιώργος Γατέας, 19}. Δημήτρης Σάββαρης,
20}. Ιωάννης Λαγούδης,  21}. Δημήτρης Κουφόγιαννης,
22}.  Παναγιώτης Μακαρούνης, 23}. Γεώργιος Σκάτζικας,
24}. Νίκος Πατρινέλλης, 25 }. Μιχάλης Δαβάκης και
26}. Κων/νος   Σπηλιώτης.  27 }. 

Η φωτογραφία και τα ονόματα προσφέρθηκαν από το στρατηγό ε.α. Πετρούνη  Νιαρχάκο.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ενημερωτικό Σημείωμα .

Εκ μέρους της Ιστοσελίδας μας  παρακαλείται όποιος δύναται  να προσδιορίσει  τα προαναφερόμενα πρόσωπα στην φωτογραφία, να σημειώσει  τον αύξοντα αριθμό της λίστας στο πρόσωπο που αντιστοιχεί, πάνω στη φωτογραφία και να μας επιστρέψει την σχετική ενημέρωση  στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  - tzeferakoslp@gmail.com,

ενδεχομένως ο αγαπητός μας κ. Πετρούνης Νιαρχάκος, τον οποίο ειδικώς παρακαλώ.

Εκτιμούμε ότι η συμπλήρωση της Λίστας συνιστά  σεβασμό στο Γυμνάσιο μας και στην ευεργετική λειτουργία του, αλλά και στα εκλεκτά παιδιά της Μάνης,  που εμφαίνονται στην φωτογραφία, πραγματικούς  κοινωνικούς αγωνιστές στα πέτρινα χρόνια, μέσα στα μαρμαρένια αλώνια.

Λεωνίδας π. τζεφεράκος {  τηλ. 6937266208 -  }.

======================================================================= 

ΜΑΘΗΤΕΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ
7ης τάξης  Σχολ. έτους 1952 - 1953
------------------
Όρθιοι από δεξιά προς αριστερά. 1}. Ευάγγελος  Τζεφεράκος Διευθυντής Υπουγείου Παιδείας  εν συντάξει, 
2}.Λεωνίδας Λαγιάκος,
 3} Δημήτριος  Μεσίσκλης Διευθυντής Υπουγείου Εθνικής Αμυνας   εν συντάξει 
4}. Αντώνιος  Λυράκος, 
 5}. Ιωάννης Λιουνέας  Υπστράτηγος  ΕΛ.ΑΣ. α.ε. 
6}.Γεώργιος  Μοτσάκος ,
 7}. Δημήτριος Τσοτάκος  Διευθυντής  ε.σ. στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. 
Καθήμενες από δεξιά προς αριστερά 1}  .............Αντωνοπούλου [από το Κουσκονι ] 
2 }............... 3}. ..... Μοσχάβάκου  [από το Κουσκούνι]  
 4}.Βούλα  Αβραμάκου[ από τη Γέρμα]. 
5]. Σταυρούλα  Μαριόλη [από τον Κάβαλο ].
=========================================================================

ΓΥΜΝΑΣΙΟ   ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ.
ΕΝΑ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ  ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950

-------------------------------------------------------------------------------------------

{{  Παναγιώτης  Παπαδοθωμάκος -
Μαθητής  Γυμνασίου Αρεοπόλεως με  τον εκλεκτό
και στοργικό πατέρα του}}
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ  ΣΤΟΡΓΗΣ  ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΓΙΑ  ΠΑΙΔΕΙΑ    ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΑ  
 ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ  ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ  ΑΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ . 
ΕΔΩ  ΑΝΑΣ  ΓΕΝΑΙΟΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
  ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ   ΓΙΑ  ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ  ΓΥΟ  ΤΟΥ  
 ΓΙΑΤΙ  ΓΝΩΡΙΖΕΙ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ  ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΑΝ  ΑΥΤΟ  ΤΟΝ  ΠΑΤΕΡΑ  
ΣΤΗ  ΜΑΝΗ  ΥΠΉΡΞΑΝ  ΠΟΛΛΟΙ  ΠΑΤΕΡΕΣ  
ΚΑΙ  ΜΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ   ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ  ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ  ΘΥΣΙΕΣ.   
========================================================================
ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΚΙΤΤΑΣ      1934

=====================================================================
Μία  Φωτογραφία, πάνω στην  οποία δυνάμεθα  να αναπολήσουμε - αναλογιστουμε την ζωή  και κυρίως την Παιδεία στη Μάνη στη δεκαετία του 1930.Πραγματικά παιδεία στα μαρμαρένια αλώνια  με ηρωϊκούς Δασκάλους και Μαθητές που διψούν για μάθηση -παιδεία 
-------------------------------------------------------------------------------------- 

                 Εισήγηση- Παράκληση : Παρακαλείται όποιος δύναται να προσφέρει κάποια συμπληρωματκή
ενημέρωση πάνω στην φωτογραφία αυτή να μας ενημερώσει στην Διε;ύθυνση : tzeferaakoslp@gmail.com
===========================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Δημοσίευση σχολίου