Σελίδες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ -  ΓΛΩΣΣΑ  -  ΘΗΣΚΕΙΑ -  ΠΑΙΔΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ  -  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΜΥΝΑ.
===============================================

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

============================================

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012


Η νοητική Χάρτα της ΑΟΖ


Του Νίκου Λυγερού
Το γενικό πρόβλημα της αντίληψης για τη σημασία της ΑΟΖ είναι ότι δεν έχουμε εικόνα της πραγματικότητάς της. Τα 200ΝΜ αλλάζουν τόσο πολύ τα συνηθισμένα δεδομένα που μας δυσκολεύουν στη νοητική μας μοντελοποίηση. Επιπλέον, η κλασική γεωγραφία με την απλοϊκή της έννοια δίνει έμφαση μόνο στην ξηρά. Για την ΑΟΖ χρειαζόμαστε μία θαλασσογραφία, για να αποκτήσουμε μία εικόνα υψηλής στρατηγικής. Μέσω των διαγραμμάτων Voronoi μπορούμε να κατασκευάσουμε μία νοητική Χάρτα της ΑΟΖ, όπου η ξηρά ενσωματώνεται στην κυψέλη Voronoi που ελέγχει και δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο η θάλασσα και η ξηρά της κυψέλης αποτελούν μία ενιαία οντότητα. Έτσι τα μεγέθη είναι άμεσα συγκρίσιμα και μάς επιτρέπουν μία αποτελεσματική αξιολόγηση της επιρροής της ΑΟΖ από κάθε νοητική οντότητα. Η νοητική Χάρτα της ΑΟΖ παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον κλασικό γεωγραφικό χάρτη. Βλέπουμε ότι ακόμα και μικρά νησιά τα οποία θεωρούμε και περιθωριακά έχουν ένα εμβαδόν τεράστιο μέσα στο μοντέλο μας και άλλα που θεωρούσαμε παραδοσιακά ως πιο σημαντικά δεν έχουν τόσο μεγάλη έκταση, διότι βρίσκονται κοντά σε άλλες κυψέλες. Κατά συνέπεια, μπορούμε να δούμε την τοποστρατηγική αξία κάθε κυψέλης και να αντιληφθούμε βέβαια πόσο σημαντικές είναι οι ακριτικές, λόγω της ουράς που διαθέτουν μέσω της τοποθεσίας τους πάνω στο χάρτη. Η νοητική Χάρτα της ΑΟΖ δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να μελετήσουμε αντικειμενικά με ποιον τρόπο μας κοιτάζουν κράτη που έχουν διεκδικήσεις. Βλέπουμε έτσι την αντικειμενική αξία του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, αλλά και της Γαύδου. Σε αυτή τη Χάρτα έχουν εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Το Καστελλόριζο, παραδείγματος χάρη, αποκτά έτσι την αξία σε μέγεθος της Πελοποννήσου, πράγμα το οποίο διαμορφώνει την άποψή μας για το θέμα. Διότι ακόμα και για τον λιγότερο πατριώτη άλλο είναι να χάσει το Καστελλόριζο και άλλο την Πελοπόννησο. Ενώ στην πραγματικότητα, όπως το δείχνει η Χάρτα της ΑΟΖ είναι απολύτως το ίδιο. Η Χάρτα επιτρέπει μία νέα προσέγγιση των πραγμάτων και των δυνατοτήτων που έχουμε ως Ελλάδα, χάρη στα πολυάριθμα νησιά μας. Τώρα μπορούμε εύκολα να δείξουμε ότι αποτελούμε ένα μεσογειακό μετασχηματισμό του παραδείγματος της γαλλικής ΑΟΖ στην υδρόγειο, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο. Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των νησιών μας που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τη δημιουργία άγονων γραμμών, μέσω της Χάρτα, γίνονται ισχυρές διότι παρουσιάζουν τα αληθινά μεγέθη των δεξαμενών έλξης των ελκυστών που είναι τα νησιά μας. Η νοητική Χάρτα της ΑΟΖ είναι η τοποστρατηγική απόδειξη της ισχύος της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Είναι μία διαφορετική εικόνα που κάνει τη διαφορά και δείχνει τη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουμε, για να μετατρέψουμε αυτό το απέραντο γαλάζιο σε εθνικό θησαυρό. 

---------------------------------------------------------------------------


Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012


ΑΟΖ και Γενοκτονία των Ποντίων


Του Νίκου Λυγερού
Στους Τάσσο Τ. και Χρήστο Ι. 
Για όσους πιστεύουν ότι το Αιγαίο πρέπει να χωριστεί στα δύο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διότι αλλιώς θα ήταν άδικο για την Τουρκία, θα θέλαμε να τους δώσουμε ένα ποντιακό μάθημα μέσω της γενοκτονίας. Αν η Τουρκία είναι τώρα σε θέση να διεκδικήσει οποιαδήποτε ΑΟΖ είναι απλώς και μόνο για ένα λόγο. Διέπραξε μία γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρο- Χαλδαίων, των Εβραίων και των Ποντίων. Δίχως αυτή τη γενοκτονία η Τουρκία δεν θα είχε πρόσβαση στην ακτή που επιτρέπει να αποκτήσει ΑΟΖ. Βέβαια την ενοχλούν τα νησιά μας, διότι είναι πολύ κοντά της. Αλλά αφού δεν συνέχισε τη γενοκτονία στα νησιά μας, είναι πλέον δικό της πρόβλημα. Βέβαια αυτή η προσέγγιση είναι μάλλον αφαιρετική σε πολλούς και ειδικά στους ραγιάδες. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να παράγουμε για πρώτη φορά την ΑΟΖ του Πόντου στη Μαύρη Θάλασσα. Η ιδέα μας δεν αποτελεί κάποια ακραία μορφή διεκδίκησης, δεν είναι το θέμα μας. Αυτός ο χάρτης έχει ένα μοναδικό σκοπό. Να δείξει ότι στη Μαύρη Θάλασσα η ΑΟΖ του Πόντου είναι τεράστια. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για μία λεπτομέρεια της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε όλοι, ακόμα κι αν δεν το είχαμε επινοήσει, την αξία του Πόντου, ως περιοχή που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα. Αυτός ο χάρτης δείχνει άμεσα την τοποστρατηγική αξία του. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δούμε τι μας πήρε η Τουρκία μέσω της Γενοκτονίας των Ποντίων. Διότι δεν έχει σημασία μόνο η ξηρά, αλλά και η θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούμε εύκολα και τις φοβίες της σε σχέση με το ποντιακό. Η ποντιακή ΑΟΖ είναι μία πραγματικότητα, η οποία άλλαξε επειδή υπήρχαν όχι μόνο γενοκτόνοι, αλλά και οι ραγιάδες τους που σώπασαν μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τώρα όσο αφορά στους σημερινούς θα ήταν ευγενικό εκ μέρους τους, αφού δεν έχουν στοιχεία ευγενών, να θυμηθούν τι υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός και ποιες είναι οι σημερινές επιπτώσεις ακόμα και σε ένα θέμα φαινομενικά τόσο απομακρυσμένο από τη γενοκτονία. Φανταζόμαστε να μιλούν και για δικαιοσύνη στη Μαύρη Θάλασσα. Όχι μόνο έχουν ξεχάσει ή θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν, αλλά θέλουν να μας παρουσιάσουν το παρόν με έναν τρόπο που καταδικάζει ακόμα και το μέλλον του ελληνισμού. Διότι η ΑΟΖ ανήκει αναπόφευκτα σε αυτό το μέλλον. Θέλουμε λοιπόν να τους επισημάνουμε ότι όχι μόνο θα συνεχίσουμε όλοι μας με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της αναγνώρισης, αλλά και της ποινικοποίησης όσο αφορά στο θέμα της γενοκτονίας, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε την Τουρκία ούτε τους ραγιάδες της να μας αφαιρέσουν κομμάτια της ΑΟΖ μας. Ξέρουμε ακριβώς την αξία της και μπορούμε πλέον να δούμε και το μέγεθος που θα είχε με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα και θα παλέψουμε για την μνήμη του μέλλοντος ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου που αποτελεί μία προσφορά όχι μόνο για τον ελληνισμό σε τοπικό επίπεδο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το ποντιακό μάθημα για την ΑΟΖ. 

==================================================================

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010


Η ΓΕΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ

Μεγάλη έρευνα της γενετικής σύστασης των Ευρωπαίων με βάση 500.000 γενετικούς δείκτες
Μια μεγάλη καινούρια έρευνα για την γενετική σύσταση των Ευρωπαίων δημοσιευθηκε στο Current Biology.
Προηγούμενες έρευνες είτε χρησιμοποίησαν έναν περιορισμένο αριθμό γενετικών δεικτών, είτε μικρό αριθμό ατόμων από λίγους πληθυσμούς, είτε Ευρωαμερικανούς οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ασφαλείς αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών λαών.
Η καινούρια έρευνα χρησιμοποίησε ένα τσιπ της Affymetrix που επιτρέπει την ταυτόχρονη μελέτη 500.000 πολυμορφισμών του αυτοσωματικού DNA ενώ συμπεριέλαβε και πάνω από 2.500 άτομα από μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και ενός δείγματος 51 Ελλήνων από τη Βόρειο Ελλάδα.
Τα κύρια συμπεράσματα της Έρευνας είναι τα εξής:Οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά ομοιογενείς γενετικά. Η γεωγραφία εξηγεί ένα μικρό μέρος της γενετικής τους σύστασης.Υπάρχει ένα γενετικό συνεχές, και κανένας πληθυσμός, με εξαίρεση τους Φινλανδούς δεν φαίνεται να είναι γενετικά απομονωμένος από τους υπόλοιπους.Η ομοιογένεια όμως δεν σημαίνει και έλλειψη διαφορών.

Τα άτομα που ανήκουν στην ίδια εθνότητα τείνουν να είναι γενετικά κοντά μεταξύ τους, και να είναι διαφοροποιημένα από άτομα άλλων εθνοτήτων.Ορισμένες εθνότητες φαίνεται να μην παρουσιάζουν επικάλυψη (π.χ. Ισπανοί ES1, ES2 και Σουηδοί SE). Άλλες φαίνεται να χωρίζονται εσωτερικά σε δυο γενετικά ξεχωριστά υποσύνολα (Ισπανοί ΕS1 και ΕS2 από τη Βαρκελώνη). Ορισμένες εθνότητες φέρονται να έχουν μεγάλη αμοιβαία επικάλυψη (Ιρλανδοί IE και Βρετανοί από το Λονδίνο UK). Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ασύμμετρη επικάλυψη (π.χ. από την πρώην Γιουγκοσλαβία YU στους Έλληνες EL αλλά όχι το αντίθετο).
Οι πληθυσμοί της νοτίου Ευρώπης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ετεροζυγωτία και μικρότερη ανισορροπία συνδέσμων, ενώ δεν παρουσιάζεται τέτοια διαφοροποίηση κατά τον άξονα ανατολής-δύσης.Άρα ο πληθυσμός της Ευρώπης προήλθε μάλλον από το νότο προς τον βορρά, όπως δηλώνουν και τα αρχαιολογικά στοιχεία.
Αυτή η μελέτη καταδεικνύει πως οι Ευρωπαϊκές εθνότητες δεν αποτελούν μόνο πολιτιστικές οντότητες, τεχνητά κατασκευάσματα βασισμένα σε μύθους κοινής καταγωγής. Αντιθέτως αποτελούν σε κάποιο βαθμό και βιολογικές οντότητες. Τώρα πια είναι δυνατόν η ταυτοποίηση σε μεγάλο βαθμό της υποπεριοχής της Ευρώπης από την οποία προέρχεται ένας άνθρωπος.
Σχετικά με τους Έλληνες βλέπουμε πως δεν υπάρχει επικάλυψη με άλλους λαούς που μελετήθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο, με εξαίρεση κάποιους από την πρώην Γιουγκοσλαβία που ομοιάζουν με τους Έλληνες.Οι κοντινότεροι λαοί στο συγκεκριμένο δείγμα είναι οι πρώην Γιουγκοσλάβοι και οι Ιταλοί. Οι μεν βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τσέχους και Πολωνούς, οι δε βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ισπανούς.Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μάλλον πως οι μεν Ιταλοί έχουν ομοιότητες τόσο με τους Ισπανούς όσο και με τους Έλληνες, ίσως λόγω του Ελληνικού αποικισμού αλλά και τη διάχυση του Νεολιθικού πολιτισμού από την Ανατολική Μεσόγειο.Οι δε πρώην Γιουγκοσλάβοι φαίνεται να προέρχονται τόσο από τους κατερχόμενους Σλάβους όσο και από προ-Σλαβικούς Βαλκανικούς πληθυσμούς

========================================================



THE ACROPOLIS MUSEUM




Museum History:
The monuments of the Acropolis have  withstood the ravages of past centuries,  both of ancient times and those of the  Middle Ages. Learn more about the  Museum history.
Permanent Collections:
The Acropolis Museum is an  archaeological site-specific museum,  housing the most famous works of  classical antiquity. These works are artistic expressions of a deep political  change that transformed the ancient city  of Athens during the 5th century BC,  subsequently marking entire areas from  antiquity to modernity.
A Day at the Acropolis Museum:
  1. Spend a day with us at the Acropolis 

  2. Museum, enjoying a range of activities
  3.  
  4. such as strolling through the galleries, 

  5. watching the conservation of the 

  6. Caryatids, browsing through books 

  7. relating to the Parthenon etc.
  8. Every Saturday and every Sunday, the 

  9. Acropolis Museum welcomes visitors to 

  10. its Virtual Reality Theater to learn more 

  11. about the Acropolis monuments from 

  12. brief 3D video screenings.
  13. Families are invited to take a walk around 

  14. the Museum aided by backpack

  15.  materials and try to remember myths 

  16. from the life of Athena, patron of the 

  17. city and Goddess of wisdom, culture 

  18. and the arts.
  19. Brief presentations by Museum 

  20. Archaeologists-Hosts are held in Greek 

  21. and English every Friday, Saturday and

  22.  Sunday.
  23. Take a rest at the Museum Cafe and 

  24. Restaurant, while enjoying the view of 

  25. the archeological excavation and the 

  26. breathtaking view of the ancient hills of Athens.
Google Art Project:
Tour virtually the Archaic Gallery and the   Parthenon Gallery.  The "walk-through"  feature of the project uses Google's  Street View technology. Explore physical  and contextual information provided  about the collection  of the Acropolis  Museum. The virtual  images of artworks  are reproduced at  extremely high quality.
Education:
  1. Schools and Teachers


    Have a look at the available educational 


    programs. The Museum aims to bring 


    schools and students into close contact 


    with ancient Greek civilization and the 


    Museum exhibits.
Temporary Exhibitions:
Pericles, Son of Xanthippos (from  20/6/2010 to 31/1/2011)

TO ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ





Το Μουσείο:
Ιστορία 
Τα μνημεία της Ακρόπολης άντεξαν στις  καταστροφές που συνέβησαν τόσο στους αρχαίους χρόνους όσο και στο Μεσαίωνα. Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία  του Μουσείου.
Μόνιμες Συλλογές:
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα θεματικό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει τα διασημότερα έργα της κλασικής  αρχαιότητας. Τα έργα αυτά αποτελούν την  καλλιτεχνική έκφραση εκείνων των  πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που  μεταμόρφωσαν την αρχαία πόλη της Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και  σημάδεψαν ολόκληρες ιστορικές  περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι την  σύγχρονη εποχή.
Μια Μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης:
  1. Μια Μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης


    Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί 


    μικρούς και μεγάλους να περάσουν 


    ευχάριστα μια ολόκληρη μέρα στους


     χώρους του, μέσα από αρχαιολογικά


    παιχνίδια για όλη την οικογένεια, 


    παρακολούθηση συντήρησης γλυπτών,


     θεματικές παρουσιάσεις εκθεμάτων, 


    άνετο αναγνωστήριο με θέα τον Παρθενώνα κ.α.
  2. Τρισδιάστατες Προβολές


    Κάθε Σάββατο και Κυριακή, το Μουσείο 


    Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες 


    στην Αίθουσα Εικονικής 


    Πραγματικότητας, προκειμένου να 


    μάθουν περισσότερα για τα μνημεία της 


    Ακρόπολης μέσα από τρισδιάστατες 


    προβολές.
  3. Οικογενειακά Παιχνίδια


    Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις 


    οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά 


    και τα σύμβολά της, μέσα από 3 


    διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της 


    μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.
  4. Θεματικές Παρουσιάσεις


    Σύντομες θεματικές παρουσιάσεις από


     τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές 


    πραγματοποιούνται στα ελληνικά και στα


     αγγλικά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και 


    Κυριακή.
  5. Καφέ και Εστιατόριο


    Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί καφέ


     που το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει τη 


    θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. 


    Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο 


    με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.
Google Art Project:
Περιηγηθείτε πανοραμικά στην Αίθουσα  των Αρχαϊκών Έργων και στην Αίθουσα  του Παρθενώνα, χρησιμοποιώντας την  ειδική τεχνολογία Street View εσωτερικού  χώρου. Ανακαλύψτε και δείτε με  εξαιρετική λεπτομέρεια επιλεγμένα  εκθέματα του Μουσείου μέσω της  εφαρμογής Google Art Project.
Εκπαίδευση:
  1. Σχολεία και Εκπαιδευτικοί


    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του 


    Μουσείου έχουν σαν στόχο τη 


    δημιουργική επαφή των παιδιών με τον 


    αρχαίο πολιτισμό, αλλά και με τους 


    χώρους του Μουσείου.
  2. Εκπαιδευτικό Υλικό


    Ενημερωθείτε για το διαθέσιμο




     εκπαιδευτικό υλικό, όπως «Τα γλυπτά του 

    Παρθενώνα», την «Ψηφιακή Εφαρμογή 

    της Zωφόρου του Παρθενώνα», την 


    εφαρμογή «Αθηνά, η θεά της

     Ακρόπολης», τα Εκπαιδευτικά Έντυπα και 


    τις Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου